1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:12
No menu items!

Orașul în care locuitorii sunt obligați prin lege să râdă în fiecare zi

spot_img

Prefectura Yamagata din Japonia a adoptat o ordonanță prin care li se cere locuitorilor să râdă zilnic, pentru a promova o mai bună sănătate fizică și pishică. Oponenții spun însă că oamenilor nu li se poate lua dreptul constituțional de a nu râde.

Guvernul local din prefectura Yamagata din Japonia a adoptat săptămâna trecută o ordonanță prin care cere locuitorilor să râdă cel puțin o dată pe zi pentru a promova o mai bună sănătate fizică și psihică, scrie South China Morning Post.

Propusă de membri ai Partidului Liberal Democrat (LDP) și adoptată vineri, ordonanța încurajează locuitorii să chicotească sau să râdă zilnic și le cere operatorilor de afaceri „să dezvolte un mediu de lucru plin de râs”, a relatat ziarul local Yomiuri.

A opta zi a fiecărei luni a fost, de asemenea, desemnată ca fiind ziua pentru „rezidenți să promoveze sănătatea prin râs”.

Inițiativa este rezultatul cercetării în curs de desfășurare a râsului de la Facultatea de Medicină a Universității Yamagata. Studiile universitare au legat râsul de o sănătate mai bună și o longevitate crescută.

Într-un articol publicat în Journal of Epidemiology în 2020, de exemplu, oamenii de știință de la universitate au studiat 17.152 de subiecți cu vârsta peste 40 de ani și au stabilit că „mortalitatea de orice cauză și incidența bolilor cardiovasculare au fost semnificativ mai mari în rândul subiecților cu o frecvență scăzută de râs”.

Studiul a subliniat, de asemenea, alte cercetări care au stabilit o legătură între râs și plăcerea de viață, atitudini psihologice pozitive și niveluri ridicate de competență, încredere, deschidere și conștiinciozitate.â

Cu toate acestea, noua legislație nu a fost apreciată de toată lumea, atât membrii Partidului Comunist Japonez (JCP), cât și ai Partidului Constituțional Democrat al Japoniei (CDPJ) votând împotriva propunerii.

Toru Seki de la JCP s-a plâns că „a râde sau a nu râde este unul dintre drepturile fundamentale ale omului care sunt garantate de constituție în ceea ce privește libertatea de gândire și de credință, precum și libertatea interioară”.

„Nu trebuie să subminăm drepturile omului celor care au dificultăți să râdă din cauza bolii sau din alte motive”, a spus și membrul CDPJ Satoru Ishiguro.

Majoritatea PLD din prefectură a respins însă obiecțiile opozanților, iar Yomiurii l-au citat pe Kaori Ito spunând „Ordonanța nu obligă oamenii să râdă. De asemenea, subliniază respectul pentru decizia personală a unui individ”.

Japonia a avut până în 2014 o lege care interzicea dansul

Autoritatea locală a mai precizat că ordonanța nu are nicio clauză de penalizare pentru cei care nu sunt în stare să râdă măcar o dată pe zi.

În timp ce legea râsului poate părea bizară, Japonia are multe reglementări pe care străinii le-ar putea găsi neobișnuite.

De exemplu, deteriorarea monedei este o infracțiune care se pedepsește cu până la un an de închisoare, în timp ce companiile de asigurări nu sunt obligate legal să plătească dacă cineva moare într-un duel. Scoaterea gunoiului menajer în ziua greșită a săptămânii poate atrage și amenzi.

De asemenea, Japonia a avut o lege anti-dans, care datează din 1948, care interzicea orice formă de dans în multe cluburi de noapte și baruri. Cu toate acestea, după o lungă bătălie legală, faimoasa interdicție a fost ridicată în 2014, permițând iubitorilor de muzică dance să se întoarcă pe ring.

D.Constantin