537 de oameni trăiesc în Sellia, un oraș medieval din Sicilia (Italia). În anii ’60 numărul locuitorilor era de trei ori mai mare, dar astăzi mare parte dintre localnici au peste 65 de ani. Prin urmare, normele legale aplicate acum în Sellia pentru eradicarea crizei demografice tind să capete și ele un aer medieval, relatează “The Guardian”.
Potrivit cotidianului britanic, luna trecută, primarul Davide Zicchinella a semnat Ordonanța nr. 11 care prevede, în mod expres, că bolnavii nu pot fi tratați în oraș și insistă pe faptul că “moartea este interzisă”. Cei care vor refuza să se supună legii și să se lase consultați frecvent de medici pentru a evita să se îmbolnăvească grav vor fi amendați cu 10 euro pe an.
“Legea nu-mi permite să interzic moartea în mod expres”, spune edilul Zicchinela, de profesie medic pediatru. “Nu poți interzice prin lege ceva imposibil. Dar, îmi propun să lupt cu moartea”, adaugă primarul. Într-o conferință de presă, edilul i-a avertizat pe jurnaliști să nu ia măsurile ca pe o glumă, ci să le privească extrem de serios, în condițiile în care Sellia, la fel ca multe alte orașe din Italia, se confruntă cu problema depopulării. “Cei care nu vor avea grijă de ei și vor recurge la obiceiuri care le afectează sănătatea, vor fi pedepsiți cu taxe și mai mari”, a conchis primarul.
Sellia nu este primul oraș din lume care încearcă să scoată moartea în afara legii. În ultimii ani, măsuri similare au fost luate în Cugnaux (2007) și Sarpourenx (2008) – Franța, Biritiba Mirim (2005) – Brazilia, Lanjaron (1999) – Spania and Falciano del Massico (2012) – Italia. În aceste localități însă, problema invocată pentru o astfel de măsură nu a fost criza demografică, ci faptul că cimitirele locale au devenit neîncăpătoare.