-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:41
No menu items!

Oradea, zona crepusculară a justiției române

spot_img
  • Cristi Ciupercă

Dezvăluirile făcute anul trecut despre neregulile de la DNA Ploiești au ținut mult capul de afiș și au surprins multă lume însă puțini sunt cei care știu că în țară este o zonă unde lucrurile sunt chiar mai tulburi și mai negre decât ]n Prahova.

De curând, o serie de interceptări a unor discuții dintre procurorii DNA Oradea, materiale făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu, ridică un pic cortina de pe modul în care se face justiție în acea zonă a țării.

Pe scurt, în acele discuții procurorii DNA Oradea vorbesc despre instrumentarea  unor dosare penale pe numele unor judecători față de care au diferite antipatii personale. 

Și la Oradea a existat așa ceva, ultimul caz celebru fiind al judecătoarei Florica Roman care a scăpat de probleme după ce a făcut scandal public, forțând conducerea centrală a DNA să intervină și să infirme trimiterea în judecată a magistratului printr-un procuror de la structurală centrală a DNA după ce au apărut public tâmpeniile făcute în acea speță de procurorii de la Oradea.

Cazul judecătoarei Roman nu este o întâmplare însă. Ce nu știe multă lume este că problemele de la Oradea nu vin doar de la momentul când la conducerea DNA Oradea a fost numit procurorul Ciprian Man.

Justiția din Oradea are o istorie lungă în spate plină cu evenimente urâte în care diferiți oameni au fost călcați în picioare pentru ca apoi să fie reabilitați după ani de chin.

Cazul fostului procuror Alexandru Lele care a ajuns să fie hărțuit la începutul anilor 2.000 pentru că a arestat un lider politic este deja de notorietate. „Dosarul Lele” a generat și tragedia sinuciderii procurorului Cristian Panait de la Parchetul General care ar fi refuzat atunci să-l aresteze pe Lele. După ani de zile Alexandru Lele a scăpat de probleme iar în prezent este avocat.

În 2002, în urma unui flagrant înscenat de PNA Oradea, judecătoarea Elena Pop Blaga era arestată şi trimisă în judecată, însă trei ani mai târziu, în 2005, a fost exonerată şi repusă în drepturi, moment în care ea a dat Statul român în judecată şi a solicitat și primit despăgubiri pentru arestarea sa ilegală şi „relele tratamente la care a fost supusă in timpul arestului preventiv”.

Un alt caz celebru este al fostului judecător Traian Munteanu trimis în judecată de fostul PNA pentru o așa zisă luare de mită. În 2006, Curtea de Apel Oradea decidea definitiv că magistratul este total nevinovat, Munteanu fiind repus în funcție. Lui Munteanu i s-au mai deschis și în 2015 dosare penale pentru că soluțiile sale nu conveneau unor procurori locali însă în cele din urmă cauzele au fost închise din lipsă de probe.

Cazurile Lele, Elena Pop Blaga și Munteanu sunt doar câteva și sunt poate celebre „nenorociri judiciare” petrecute în justiția din Oradea.

Revenind în prezent, Ciprian Man, fostul șef al DNA Oradea din perioada când instituția era condusă la nivel central de Laura Codruța Kovesi, s-a remarcat și el printr-o apetență aiuritoare de a deschide dosare penale aproape tuturor judecătorilor de la Secția Penală a Curții de Apel Oradea și chiar de la Tribunalul Oradea. Dosare cu care magistrații puteau fi ținuți în șah și recuzați atunci când nu conveneau procurorilor DNA Oradea.

În 2013 tensiunile din justiția orădeană atingeau un punct culminant când, întruniți într-o ședință, judecătorii Secției Penale de la Curtea de Apel Oradea au refuzat să soluționeze cererea DNA Oradea de arestare a unui alt judecător, Mircea Pușcaș, cerere soluționată într-un final de un judecător de civil.

Sintetizând, Oradea pare a fi o zonă crepusculară a justiției române.