2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:06
No menu items!

ORA DE SPORT: Sauna după antrenament

spot_img

Timpul maxim recomandat pentru saună este de 15 min

sauna

În general, sălile de sport sunt dotate și cu saună, ba mai mult, aceasta este inclusă în abonamentele de fitness, așa cum este cazul sălii pe care o frecventez. Întrebarea inevitabilă este: cât de recomandat este să faci saună după antrenament.

În primul rând, trebuie menționat că sunt mai multe tipuri de saună: baia turcească, sauna cu infraroșii și sauna uscată. Cea mai des întâlnită la noi este cea uscată, realizată din lemn, încălzită electric cu ajutorul unor roci vulcanice. Umiditatea este de cca 10%, iar temperatura de 85° – 90°C. Timpul maxim recomandat pentru saună este de 15 min. Se poate face cu pauze după 5 minute de saună, dar indicat ar fi un duș la temperatura normală (nu foarte fierbinte, dar nici rece ca gheața) între intervalele de expunere la temperaturile ridicate din saună, sau la final, pentru a ajuta corpul să-și regleze temperatura la valori normale. De asemenea, este recomandat dușul înainte de a intra la saună pentru a înlătura stratul de grăsime și celule moarte de la suprafața pielii, astfel încât să poți transpira mai mult și mai bine și nu în ultimul rând pentru a obișnui corpul cu temperaturi mai ridicate.

Unul dintre beneficii este detoxifierea, dar pentru a se realiza acest proces de curățire a organismului, indicat este să nu se mănânce prea mult înainte de a folosi sauna, să nu bei alcool sau prea multe lichide și să mergi la toaletă înainte de a intra în saună. Un alt aspect deloc de neglijat este hidratarea în timpul saunei. Este bine să ai o sticlă cu apă călâie din care să bei din când în când pentru a rehidrata organismul. Astfel se poate evita deshidratarea excesivă și pierderea de săruri și minerale, care sunt foarte greu de recuperat cu o dietă alimentară necorespunzătoare.

Un alt sfat ar fi ca în saună să se intre doar cu un prosop înfășurat în jurul corpului și unul pe cap pentru a proteja părul de căldura uscată care în timp îl poate degrada. De evitat costumele de baie sintetice pentru că se vor încinge foarte rău, iar papucii ar trebui lăsați la ușă.

Care sunt beneficiile

Detoxifierea organismului și revitalizarea pielii. Prin transpirație se elimină o bună parte din toxinele acumulate în organism și totodată provoacă diureza. Oxigenează organismul, vascularizează întreaga suprafață a pielii, catifelând-o și menținând-o hidratată.

Relaxează musculatura și diminuează durerile artritei. Relaxarea fizică și mentală este un beneficiu important al saunei, fapt ce o recomandă după o ședință de antrenament intensiv. Urmată de un masaj, poate face minuni asupra întregului corp.

Crește rezistența organismului la infecții, deoarece facilitează sinteza de anticorpi, distrugerea bacteriilor și virușilor la nivelul pielii și la nivel respirator datorită temperaturii foarte ridicate și a umidității. Astfel îți vei întări sistemul imunitar, prevenind răcelile.

Accelerează circuitul sanguin și îmbunătățește funcțiile respiratorii.Având un aer fierbinte și umidificat, sauna dilată capilarele pulmonare, intensificând respirația și aportul de oxigen ce pătrunde în sânge și ajunge la țesuturi, menținând o umiditate optimă în plămâni și totodată îmbunătățind vascularizația mucoaselor respiratorii, de la cea nazală până la cea a bronhiilor.

Acestea sunt printre cele mai importante beneficii ale saunei. Părerile însă sunt împărtite în ceea ce privește folosirea saunei dupa antrenament. În general, instructorii de fitness nu o recomandă întrucât poate duce la deshidratare și la pierderea de săruri și minerale greu de recuperat.

Părerea mea este că, dacă știi cum să o folosești, nu are decât beneficii pentru organism. Nu trebuie uitat faptul că orice este în exces, oricât de sănătos ar fi, devine dăunător.

Ce nu trebuie neglijat însă atunci când faci saună

Să nu stai mai mult decât îți spune organismul că rezistă, atlfel riști să îți faci mai mult rău decât bine. Nu trebuie făcut în exces. O ședință pe săptămână cred că este suficient și obligatoriu folosește o cremă hidratantă după dușul final pentru a rehidrata pielea.

Nu este recomandată persoanelor care au probleme cu inima, femeilor însărcinate și în general celor care au probleme de sănătate, fără avizul medicului.

Având aceste date, puteți decide singuri dacă faceți saună dupa antrenamet sau dacă faceți saună în general. Eu fac saună o dată pe săptămână, după antrenament, urmată apoi de o ședință de masaj; apoi relaxare toată ziua. Alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia dintre voi.

Până data viitoare nu uitați să fiti always fit and ready for fitness!