1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:38
No menu items!

ORA DE SPORT: Mai eficient decât cura de slăbire

spot_img

Kilogramele se depun atunci când metabolismul nu mai arde grăsimile

 images

De fiecare dată când vrei să scapi de kilogramele în plus, te gândești la cura de slăbire. Sunt o mie și una de diete, care mai de care mai drastice și nesănătoase pentru organism, dar care îți promit marea cu sarea. DIETELE DRASTICE NU SUNT BENEFICE ȘI NU AU REZULTATUL DORIT PE TERMEN LUNG.

Kilogramele se depun atunci când metabolismul nu mai arde grăsimile. Nutriţionistul britanic Tony Howell, de la Universitatea din Manchester afirma: „cine reduce drastic porţiile de mâncare îşi transformă corpul într-un inamic per­sonal”; “dacă dorim să fim supli, nu ne este permis să acţionăm împotriva naturii noastre. În schimb, putem folosi în avantajul nostru, în lupta cu kilogramele exceden­tare, anumite procese fiziologice proprii organis­mului, cum ar fi metabolismul”.

Ce este metabolismul

Totalitatea proceselor prin care corpul folosește energia: respirația, digestia, dezvoltarea mușchilor și asimilarea grăsimii. Ca să înțelegem mai bine, organismul nostru prelucrează tot ce mâncăm și bem pentru a obține energia de care are nevoie pentru a funcționa. Nutrienții necesari sunt extrași din alimentație printr-o multitudine de procese complexe care reprezintă metabolismul. Principala componentă a metabolismului o constituie metabolismul bazal, adică acea cantitate de energie care îi este necesară organismului pentru a-și desfășura în condiții de repaus procesele vitale (respirație, circulația sângelui, reglarea temperaturii corpului, funcția renală etc.). Acesta reprezintă cca 60-70% din energia cheltuită de organism. Acest procent este obligatoriu de asigurat organismului prin alimentație, pentru a evita pericolul ca acesta să intre în regim de avarie (caz în care se vor acumula depozite de grăsime pentru a-și asigura rezeve de energie, iar metabolismul se diminuează, ceea ce va duce la creșterea în greutate). Într-o dietă echilibrată se poate renunța la diferența de 30-40 % care se calculează în calorii. Deci, pentru pierderea kilogramelor în plus caloriile ingerate prin alimentație trebuie să fie mai puține decât cele consumate de organism pe parcursul unei zile, dar nu trebuie să fie mai puține decât necesarul care să asigure funcționarea optimă a organismului în stare de repaus. Există păreri diferite cu privire la acest minim necesar de calorii. Specialiștii susțin că acest prag trebuie să se situeze la valoarea de 1000-1200 calorii pe zi în cazul femeilor și 1600-1800 calorii în cazul bărbaților. De reținut este faptul că femeile au un nivel mai scăzut cu 5-10%  al ratei metabolice față de bărbații care au aceeași greutate, acest lucru datorându-se în bună parte diferențelor de compoziție corporală.

Studiile clinice au arătat că organismul rămâne în regim de economie cca 12 luni după o dietă drastica, ceea ce va avea ca rezultat acumularea stratului adipos, sau ceea ce este cunoscut drept efectul yo-yo.

Cum se accelerează metabolismul

Pare paradoxal, dar dacă vrei să-ți menții greutatea optimă pe termen lung trebuie să mănânci suficient. Dar atenție, există o regulă cu privire la alimentație. Dimineața organismul are nevoie de energie, NU sări peste micul dejun. Este permis consumul carbohidraților și al grăsimilor sănătoase (cantități mai mici ). Proteinele trebuie să fie baza unei alimentații echilibrate, care bineînțeles trebuie completată cu restul nutrienților necesari bunei funcționări a organismului. Seara este bine să se renunte la carbohidrați și grăsimi (despre alimentație echilibrată am mai vorbim și cu siguranță este un subiect despre care vom mai vorbi în articole viitoare).

Mișcarea. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât mai ri­dicată este valoarea metabolismului bazal, respectiv consumul zilnic de calorii – chiar şi în stare de re­paus. Pentru a reactiva metabolismul este necesar ca timp de 8 săptămâni cel puțin, să facem o oră de mișcare pentru întărirea și dezvoltarea masei musculare, și obligatoriu zilnic câte o plimbare. Mișcarea, sub orice formă se desfășoară (plimbare, urcatul scărilor, gimnastică acasă sau la sala de fitness, etc) influențează în mod pozitiv metabolismul.

Alte modalități prin care puteți să vă ajutați metabolismul sunt: consumul condimentelor iuți, beți suficiente lichide, din când în când adăugați în salate ingrediente amare care stimulează bila, activând digestia (rucola, andive, anghinare etc), consumați mere, pectina pe care o conțin ajută la îmbunătățirea digestiei și la valorificarea hranei ingerate.

Echilibrul este cuvântul de bază pentru a te menține în formă.

Până data viitoare nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!