4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:56
No menu items!

ORA DE SPORT: KANGOO JUMP – cea mai bună variantă de antrenament aerobic ?!

spot_img

Pentru o bună funcționare a corpului celulele au nevoie de oxigen, iar prin acest tip de antrenament, oxigenați mai mult organismul prin plămâni

kangoo1

Înainte de toate trebuie să definim noțiunea de antrenament aerob. Acest tip de antrenament se face la o intensitate care permite corpului să folosească oxigenul, glucidele și lipidele, pentru a crea energie. Pentru o bună funcționare a corpului celulele au nevoie de oxigen, iar prin acest tip de antrenament, oxigenați mai mult organismul prin plămâni. Este un tip de antrenament care se desfășoară într-un interval de timp prelungit, fără a determina o modificare deosebită a frecvenței cardiace.

Cu alte cuvinte, este un antrenament care durează 30-60 de minute, pe parcursul căruia veți observa o creștere a frecvenței cardiace în prima etapă, iar în momentul în care inima se obișnuiește cu ritmul, acesta va rămâne la același nivel pe întreaga durată a  sesiunii de antrenament.

Un astfel de antrenament este aerobicul, kangoo jump, spinning-ul, alergatul la bandă, joggin-gul, etc.

De ce Kangoo Jump? Pentru că este una dintre cele mai distractive și eficiente metode de a te energiza, de a te binedispune și, în același timp de a-ți modela un corp de invidiat. Se consumă aproximativ 100-150 calorii în 10-15 minute, în funcție de intensitate. Este un antrenament recomandat persoanelor depresive, pentru că în timpul antrenamentului se eliberează „hormonul fericirii” (endorfina), care induce starea de bine.

Acest tip de sport poate fi practicat de oricine, de la copii a căror masă corporală depășește obligatoriu 30 de kilograme și până la persoane cu vârste înaintate, atât pentru femei, dar și pentru bărbați, limita de greutate fiind destul de mare (peste 120 de kilograme). Printre beneficiile acestui sport se numără:

  •  arderea grăsimilor mai accentuată (diminuarea până la dispariția totală a celulitei într-o perioadă scurtă de timp);
  •  tonifiază musculatura întregului corp, întrucât este un exercițiu de echilibru care ține în tensiune întreaga musculatură pe toată durata antrenamentului. Cea mai solicitată grupă musculară este abdomenul, care trebuie menținut încordat în permanență pentru a avea o postură corectă;
  •  întărește sistemul cardiovascular;
  • stimulează reconstrucția osului (combate osteoporoza);
  •  întărește coloana vertebrala, corectând postura corpului;
  • …și  lista poate continua.

Ghetele speciale (pot fi achiziționate de pe site-ul oficial sau pot fi închiriate de la sala de sport, prețul închirierii fiind inclus în cel al abonamentului) folosite în acest sport au fost create inițial pentru exerciții de recuperare. Ca atare, acest tip de antrenament aerobic este recomandat întrucât protejează articulațiile și genunchii prin atenuarea impactului cu solul în timpul săriturilor, mișcările fiind asemănătoare cu cele executate la orele de aerobic și dance aerobic, dar mai sigure pe o perioadă îndelungată, deoarece nu produc  uzura articulațiilor în timp.

Singurele persoane pentru care nu se recomanda Kangoo Jump sunt cele care sufera de spondiloză cervicală, lor fiindu-le interzisă orice forma de efort fizic.

De asemenea, se recomandă să nu se ia masa cu 3 ore înainte de antrenament. Și consumul mare de lichide este interzis cu o oră înainte, dar și în timpul antrenamentului. Rehidratarea corespunzătoare se va face după antrenament. Daca vreți să slăbiți, este indicat să nu mâncați nimic aproximativ o oră după ședința de Kangoo Jump.

Ca și structură, ora de Kangoo Jump începe printr-o scurtă încălzire, cu precădere în zona gâtului și a coloanei, urmată de 30-45 minute în care corpul lucrează continuu (este indicat ca atunci cand nu mai puteți ține ritmul și aveți nevoie de puțină pauză, să vă mențineți în continuă mișcare pe loc la intensitate scăzută, nu este bine să vă opriți brusc din „țopăială”). Partea de final se execută la salteluță, cu ghetele în picioare, exerciții pentru tonifierea fesierilor, picioare, abdomen și se încheie antrenamentul prin câteva mișcări de stretching pentru relaxare după efortul susținut.

Eu practic de 4 ani acest sport și îl recomand cu căldură tuturor celor cărora le place mișcarea, ritmul și bunadispoziție.

 Până data viitoare, nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!

R.M.