-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:29
No menu items!

ORA DE SPORT. Echilibrul în sport / VIDEO

spot_img

Atât societatea, cât și omul – ca parte individuală – se află într-un echilibru artificial, menținut prin eforturi mari

echilibru_sport

Tot ceea ce nu se află în echilibru stabil trebuie menţinut prin intermediul unor forţe specifice. Echilibrul stabil este cel care vine de la sine, este un echilibru natural. Întreg Universul se află în echilibru și orice perturbare este imediat integrată într-un nou echilibru natural. În ceea ce privește însă omul, lucrurile nu stau în felul acesta. Atât societatea, cât și omul, ca parte individuală, se află într-un echilibru artificial, menținut prin eforturi mari.

Prin natura lui, omul este dinamic, se află într-o continuă dezvoltare, ceea ce duce la dezechilibru.

Dar acest  dezechilibru este firesc şi chiar necesar în anumite limite, pentru o evoluţie sigură şi o transformare cât mai eficientă. În caz contrar, vor fi necesare eforturi foarte mari pentru a-ţi regăsi echilibrul interior.

Echilibrul, agilitatea și coordonarea sunt importante și în sport. Ele pot fi influențate în mod negativ de procesul de îmbătrânire. În intervalul cuprins între 25 și 75 de ani îti poți pierde aproximativ 75% din echilibru, conform specialiștilor în neurologie.

Echilibrul derivă din terminațiile nervoase senzoriale din încheieturi și mușchi, numite proprioceptori. Alergatul îți solicită această formație nervoasă senzitivă, care are rol în depistarea schimbărilor corpului. Prin dezvoltarea echilibrului,  corpul devine mai agil în mișcări și este mai puțin probabil să te accidentezi. Îmbunătățirea echilibrului te face să te simți mai sigură pe picioarele tale, dar în același timp dezvoltă și alte abilități precum alergatul.  Mersul pe tocuri (aviz doamnelor și domnisoarelor) devine mai grațios dacă adaugi exerciții de echilibru în programul de antrenament.

În timp ce exerciții cum ar fi Pilates sau Yoga te ajută să-ți construiești un simț al echilibrului general, există exerciții specifice, care vor lucra mai multe grupe de mușchi în timp ce te miști, mai degrabă decât să-ți lucreze un mușchi izolat într-o poziție statică.

 Nu este niciodată prea devreme să-ți îmbunătățești echilibrul și agilitatea pentru a contracara efectele îmbătrânirii.

Există mai multe nivele în ceea ce privește executarea acestor tipuri de exerciții. Nivelul începător – presupune statul într-un picior, statul pe vârfuri, mersul pe vârfuri și pe călcâie. Următorul nivel, cel mediu, poate include unele exerciții cu mingea sau practicarea exercițiilor stând pe un singur picior. La avansați, exercițiile sunt mult mai complicate – un exemplu puteti viziona în clipul de mai jos.

 Până data viitoare, nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!

Lucian Mera