HIIT (High Intensity Interval Training) este un antrenament cardio, care presupune efort intens de scurtă durată, urmat de o perioadă de repaus
Stilul de viață din ziua de azi ne afectează în mod evident sănătatea. Stresul, sedentarismul, mâncatul pe apucate, alimentația bogată caloric, dar săracă în nutrienți, toate duc inevitabil la creșterea gradului de obezitate și, implicit, a bolilor de inimă, a diabetului și a altor afecțiuni grave. Ca atare, pe bună dreptate pot afirma că sportul este o necesitate pentru fiecare dintre noi.
Principalul motiv invocat atunci când nu facem sport este timpul. Totul se desfășoară într-o viteză amețitoare și nu ne mai rămâne timp pentru noi. Aici intervine HIIT (High Intensity Interval Training), pe care-l putem traduce ca antrenamentul pe intervale de intensitate. Ce presupune acest tip de antrenament cardio? Efort intens de scurtă durată, urmat de perioadă de repaus. Tot antrenamentul poate dura până la 30 minute în funcție de obiectiv și de condiția fizică a fiecăruia. Nu există un raport standard între efort și repaus ca durată, dar ideea de bază este ca perioada de efort intens să fie mai scurtă decât recuperarea (aceasta din urmă putându-se face la intensități diferite). Un exemplu concret, pentru a înțelege mai bine ce presupune HIIT, ar fi: un minut mers alert pe bandă, două minute alergat la intensitate medie (nivel 7-9 în funcție de condiția fizică), un minut sprint (nivel >10), urmat de revenire 2 minute alergat la intensitate medie, un minut mers alert. Acest set se va repeta de 3-4 ori.
Chiar și un antrenament cu gantere poate fi combinat cu alte exerciții pe principiul HIIT. Mai jos veti găsi câteva exemple de antrenamente HIIT care pot fi efectuate acasă.
Și alergatul în parc poate fi transformat într-un antrenament HIIT, când se combină cu urcatul și coborâtul în stil alert al scărilor.
Vă întrebați de ce HIIT? În afară de timpul limitat de antrenament, mai sunt și alte beneficii, așa cum au demonstrat studiile făcute încă din anii 70 pe aceast tip de antrenament. Unul dinte cele mai importante ar fi consumul caloric mare fără pierderea masei musculare. Dacă în timpul unui antrenament cardio clasic se consumă calorii doar pe durata acestuia, în cazul HIIT caloriile sunt consumate și după antrenament, timp de 12 ore, după cum afirmă specialiștii. HIIT stimulează producţia de hormon de creştere HGH, ducând la o accelerare a procesului de ardere a grăsimilor, dar şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Printr-un astfel de antrenament poti preveni efectul yo-yo (reîngrășarea după ce ai pierdut kilograme importante într-un timp scurt ca urmare a unei diete drastice). Este și un antrenament distractiv – în locul unui antrenament cardio clasic, care poate deveni destul de monoton la un moment dat -, prin varietatea tipurilor de exerciții combinate, HIIT îți poate menține viu interesul pentru mișcare, înlăturând plictiseala și, în final, abandonul.
Acest tip de antrenament are și cateva contraindicatii, cum ar fi: necesitatea unui echipament adecvat, mai ales încălțămintea care trebuie să fie special concepută pentru alergat (talpa groasă de spumă este obligatorie). Persoanelor suprapoderale nu le este recomandat acest tip de antrenament, întrucât articulațiile sunt foarte solicitate și poate cauza accidentări, dar și uzura acestora în timp.
Cu totii cred că suntem de acord că sportul ne dă o stare de bine, reduce stresul și ne scapă de kilogramele în plus. Acum că nici timpul nu ar mai fi o problemă nu rămâne decât să fiți always fit and ready for fitness!
R.M.