2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:57
No menu items!

ORA DE SPORT: Centura de culturism – cât este de utilă la antrenament

spot_img

Teoria potrivit căreia sportivii de forţă pot folosi centurile, dar numai pentru greutăţi mai mari de 85% din forţa maximă, şi nu la toate exerciţiile, este susţinută de majoritatea antrenorilor de talie mondială

ora_sport_bun

Din ce în ce mai la modă în sălile de forţă, centurile nu sunt chiar un echipament indispensabil la antrenament.  Realitatea este că mare parte dintre cei care vin la sală au zona lombară slab dezvoltată, aceasta “slăbiciune” fiind mascată prin folosirea unei centuri.  

Un sportiv nu beneficiază cu nimic prin folosirea unei centuri, din contră, îl poate afecta negativ, pentru că scopul este de a crea un fizic bine echilibrat, care să acţioneze ca o unitate funcţională. Pentru sprotivii de forţă este altă poveste – eşti jurizat după abilitatea ta de a mişca greutăţi mari. Dar, mare parte a antrenamentelor ar trebui să fie şi la ei făcute fără centură; centura se foloseşte doar la greutăţi mai mari de 85% din forţa maximă.

Mike Robertson
antrenor Culturism

Teoria potrivit căreia sportivii de forţă pot folosi centurile, dar numai pentru greutăţi mai mari de 85% din forţa maximă, şi nu la toate exerciţiile, este susţinută de majoritatea antrenorilor de talie mondială.  De asemenea, nu se foloseşte niciodată la un exerciţiu care presupune să stai în şezut sau întins.

Tim Henriques (director NPTI de VA / MD / DC; Personal trainer) afirmă că „folosirea  excesivă a centurii slăbeşte zona lombară”.

Centurile de culturism pot mări presiunea intra-abdominală. Presiunea intra-abdominală este bună, pentru că măreşte stabilitatea coloanei şi a zonei mediene. Dar este şi nocivă, pentru că măreşte tensiunea arterială şi poate agrava hernii şi alte accidentări. Folosirea excesivă a centurii poate slăbi şi musculatura zonei abdominale. Gândeşte-te la centură ca la o cârjă – foloseşte-o prea mult şi muşchii nu vor mai răspunde, pentru că centura este acolo.

Tim Henriques
director NPTI de VA / MD / DC; personal trainer

Cu alte cuvinte, centura este utilă doar la seturile grele de exerciţii (indiferent ce înseamnă asta pentru fiecare) care solicită zona lombară. Pentru celelalte, lasă-ţi abdominalii şi lombarii să lucreze liber. Începătorii trebuie să înveţe cum să respire şi cum să-şi menţină stabilitate prin folosirea muşchilor abdominali, înainte să folosească o centură. De fapt, centura este destinată celor cu experienţă care execută exerciţii cu greutăţi maxime (care să depăşească de două ori propria greutate) până la 1-3 repetări. Dacă poţi executa serii de câte 6-10 repetări cu greutăţi mari nu este necesară folosirea unei centuri.

Trebuie ştiut însă nu numai când să o foloseşti, ci şi cum anume trebuie pusă centura astfel încât să te ajute.

Ai grijă ca partea de jos a centurii să fie exact deasupra şoldurilor, iar partea din faţă să acopere buricul. Şi nu strânge centura atât de tare încât burta să nu mai aibă unde se duce când inspiri. Când tragi aer în piept, trebuie să simţi cum  trunchiul ţi se umple cu aer şi simţi presiune pe centură într-un unghi de 360 de grade. Burta trebuie să împingă în centură, la fel şi spatele.

Todd Bumgardner
personal trainer

Ce trebuie reţinut? Foloseşte centura doar atunci când ai căpătat deja experienţă şi execuţi exerciţii cu greutăţi foarte mari. Este mai important să deprinzi tehnica şi să execuţi cât mai corect un exerciţiu, abia apoi poţi trece la dezvoltarea forţei şi la folosirea diverselor echipamente ajutătoare.

 Până data viitoare nu uitaţi să fiţi ALWAYS FIT AND READY FOR FITNESS!