4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:44
No menu items!

ORA DE SPORT. Ce înseamnă Crossfit? / VIDEO

spot_img

Acest tip de program se bazează pe cele mai bune elemente dintr-o mare varietate de sporturi, combinate într-un antrenament care dezvoltă viteza, puterea, forța, echilibrul, precizia, abilitatea și perseverența

ora_sport

Apărut acum câțiva ani, Crossfit-ul este un program în sistem circuit având drept scop dezvoltarea musculaturii și îmbunătățirea condiției fizice. Este un concept care s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp, fiind organizate chiar și concursuri locale și regionale pentru măsurarea condiției fizice.

Acest tip de program se bazează pe cele mai bune elemente dintr-o mare varietate de sporturi, combinate într-un antrenament care dezvoltă viteza, puterea, forța, echilibrul, precizia, abilitatea și perseverența. În plus, este un bun antrenament cardio.

Cum arată un astfel de antrenament? Exercițiile variază de la mișcări de bază (flotări, genuflexiuni, tracțiuni, fandări, alergare, sărituri, etc.) la mișcări cu grad de dificultate ridicat, a căror tehnică de execuție necesită experiența (cum ar fi, exerciții de gimnastică). În mare parte, sunt mișcări naturale pe care le regăsiți în mișcările zilnice.

Există și critici la adresa acestui tip de antrenament. Iată câteva pareri pro și contra care vă pot încuraja sau nu să abordați acest tip de antrenament:

Creativitatea: combinațiile variate de exerciții înlătură rutina și, în final, plictiseala față de un anumit tip de antrenament;

Efortul: competitivitatea, dorința de a fi mai bun și de a depăși recorduri îi determină pe cei care-l practică să dea cât de mult pot pentru a fi cei mai buni și, în final, activitatea fizică va fi una productivă;

Îmbunătățirea condiției fizice:  este mai mult un antrenament de anduranță, determinare și nu neaparat unul de definire, de dezvoltarea a masei musculare sau a forței. Ca atare, rezultatul final este o combinare a acestora în scopul obținerii unui corp bine proporționat.

Dintre critici aș aminti:

Pericolul greutăților mari : sunt exerciții în cadrul unui antrenament care necesită folosirea unor greutăți mari pentru repetări multiple, deși în sporturile de bază (cum ar fi haltere) se recomandă repetări puține cu aceste greutăți din cauza tehnicii dificile de executare.

Eficiența: se presupune că acest tip de antrenament nu este destinat celor care vor să piardă câteva kilograme sau să câștige ceva musculatură, deși eu nu sunt de acord cu aceste afirmații.

Se spune că nu este un sport pentru toată lumea, însă adevarul este undeva la mijloc. Ce mă determină sa spun acest lucru este faptul că, în general, exercițiile pot fi adaptate pentru a se potrivi nivelului actual de fitness la care vă aflați. Toata lumea pornește de la ceea ce poate face deja… și apoi lucrează progresând de acolo.

Până data viitoare, nu uitați să fiți  always fit and ready for fitness!

Lucian Mera