2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:47
No menu items!

ORA DE SPORT: CARBOHIDRAȚII – Inamicii siluetei?!

spot_img

Carbohidrații pot deveni dăunători pentru sănătate și duc la depunerea stratului adipos

poza 25.08.14

Se vehiculează adesea informația potrivit căreia carbohidrații sunt dăunători organismului în general și siluetei în special. Această informație nu este în totalitate eronată. Într-adevăr carbohidrații pot deveni dăunători pentru sănătate și duc la depunerea stratului adipos. Ceea ce trebuie știut este faptul că nu toți carbohidrații sunt catalogați “dușmani” ai siluetei. Aceștia sunt de două feluri : complecși și simpli.

Cei complecși sunt mai greu digerabili datorită structurii chimice complexe. Aceștia sunt eliberați lent în organism, după ce trec prin toate fíltrele digestive, determinând creșterea nivelului de energie și o absorbție mai bună a nutrienților. Cercetările arată că o dietă bogată în plante şi carbohidraţi buni reduce riscul de apariţie a cancerului la colon, sâni, dar previne şi dezvoltarea diabetului zaharat. Cu alte cuvinte, ei asigură energie, sațietate și nu în ultimul rând te scapă de balonare. Câteva exemple: fructele, anumite legume, orez, cartofi, paste făinoase integrale, fulgi de ovăz, etc.

Carbohidarții simpli sunt invers față de cei complecși, sunt ușor de digerat (încă din tractul digestiv superior sau în intestinul subțire) și măresc cantitatea de zahăr din sânge. Din această categorie fac parte: ciocolata, prăjiturile și produsele de patiserie în general, făina albă etc. Acest tip de carbohidrați trebuie consumați cu moderație și numai în anumite momente ale zilei, cu precădere imediat după ce te antrenezi.

Pentru a fi mai constienți de cât și cum influențează starea noastră de sănătate carbohidrații, trebuie să vedem ce se întâmplă în corpul nostru din momentul ingerării lor.

Prin procesele de digerare, aceștia sunt transformați până la stadiul de glucoză (ce se poate traduce prin zahăr), pe care organismul nostru îl folosește drept combustibil. Glucoza ajunge în ficat, de unde va fi distribuită acolo unde este nevoie. Cu precădere va fi direcționată către mușchi, unde va fi transformată în glicogen. Important de reținut este faptul că mușchii prin antrenament vor solicita o cantitate mare de glicogen, în caz contrar (valabil pentru persoanele sedentare sau cu o activitate fizică redusă), mușchii nu vor necesita o cantitate mai mare de glicogen, caz în care glucoza în exces va fi transformată în strat adipos. De aici apare și teoria potrivit cărei carbohidrații îngrașă.

Varianta optimă recomandată de către specialiștii nutritioniști cu privire la consumul de carbohidrați ar fi următoarea. Având în vedere că cei simpli, care sunt cunoscuți și drept carbohidrații răi, sunt transformați într-o perioadă destul de scurtă de timp în glucoză, se recomandă consumarea lor imediat după antrenament când mușchii au nevoie de un supliment de energie. Atunci este momentul când te poți răsfăța cu un baton de ciocolată (atenție la cantitate!!! Un baton înseamnă doar un baton și atât!!). Dacă ești sedentar sau faci foarte puțină mișcare, ar fi bine să te ferești în totalitate de acest „răsfăț”.

Carbohidrații complecși, cunoscuți și sub denumirea de carbohidrați buni, sunt cei pe care îi găsești în alimentația sănătoasă, recomandată de către nutriționiști (legume, fructe, cereale etc), se descompun lent asigurând energie pentru organism pe termen lung, dându-ți senzația de sațietate pe o perioadă apreciabilă de timp.

Aceștia sunt recomandați a fi consumați cu 1h 30 min înainte de antrenament și la 30-50 min după antrenament, pentru a asigura glicogenul necesar refacerii musculaturii, împreună cu proteinele (semințe, carne slabă, oua etc)

Ce ar trebui să reținem?

Carbohidrații îngrașă atunci când îi consumi în exces, dar mai ales atunci când nu faci sport. Încearcă pe cât posibil să mănânci carbohidrați simpli (dulciuri) dimineața și imediat după antrenament, mai ales dacă urmărești să te definești, să îți menții greutatea, sau să slăbești. În rest, ferește-te de ei pentru că au o valoare energetică foarte mare și există riscul de a te îngrășa. Consumă carbohidrații complecși pentru că îți vor aduce numai beneficii organismului. Nu consuma carbohidrați seara, iar în cazul în care vrei să slăbești, nu renunța definitiv la ei, consumă cantități reduse de carbohidrați complecși, mai ales înainte și după antrenament.

Important de știut, pe ambalajele alimentelor carbohidrații mai apar și sub denumirea de glucide, zaharuri sau hidrați de carbon. Urmăriți întotdeauna etichetele produselor pentru un mai bun control al alimentației.

Până data viitoare nu uitați să fiti always fit and ready for fitness!

R.M.