Aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată un studiu de piață lansat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), în cadrul conferinței de specialitate Dev.Play 2020.
„Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea”, a declarat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.
Conform studiului „Utilizatorii de jocuri video din România”, dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, mai mult de jumătate (52%) sunt bărbați și 48% sunt femei. Totodată, 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare).
Un utilizator se joacă, în medie, pe 2 – 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt: telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) și console (15,5%). În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceștia.
Datele arată că șapte din zece jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru cinci din zece jocuri sunt un hobby. În același timp, 40% dintre cei chestionați afirmă că se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou.
Studiul, realizat de către iZi Data la comanda RGDA, a cuprins 1.005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. În plus, studiul incidență a avut 1.020 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet.