2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:48
No menu items!

Oprescu „îngheață” 23 milioane de euro în Patinoarul Flamaropol. În alte țări, un patinoar olimpic costă 3-4 milioane

spot_img

Oprescu Sorin_SZ

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu bagă 23 de milioane de euro într-un contract de lucrări de modernizare a bazei sportive aflate lângă Național Arena. De un an și jumătate, Patinoarul Flamaropol a fost închis, ca urmare a datoriilor la utilități, așa că hocheiștii și patinatorii cluburilor din Capitală se antrenau prin mall-uri.

SorinOprescu anunțase că a luat în custodia Consiliului General patinoarul, dar nu pentru a-l repara, ci pentru a-l demola și construi unul nou, la standarde olimpice. Numai că edilul-șef a profitat de urgența pe care o avea această lucrare pentru sportivii din domeniu și a alocat nu mai puțin de 105 milioane de lei, fără TVA, pentru „modernizarea patinoarului artificial Mihai Flamaropol și realizarea de spații adiacente necesare desfășurării activităților sportive și de agrement”. Conform site-ului Sistemului Public de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria Capitalei așteaptă ofertele până pe data de 3 iunie 2014:

 

– Cheltuieli “diverse și neprevăzute”: 3.880.412 lei;

– Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului, cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică și cheltuieli pentru investiția de bază, în conformitate cu prevederile HG nr. 28 din 9 ianuarie 2008;

– Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică: 5.230.948 lei, exclusiv TVA;

– Cheltuieli pentru investiția de bază: 92.472.582 lei exclusiv TVA,

SEAP

Banii din bugetul Primăriei Capitalei vor fi cheltuiți pe lucrări de construcții, servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice și servicii de asistență tehnică.

„Durata estimată a contractului este de 36 luni, din care 24 luni pentru proiectare -execuție lucrări și 12 luni pentru serviciile tehnice de operare și mentenanță, după recepția la terminarea lucrărilor a obiectivului de investiție”, se arată în anunțul de licitație.

Deși vorbim de o sumă foarte mare, peste 23 milioane de euro, Primăria Capitalei nu va organiza licitație electronică pentru refacerea și modenizarea patinoarului Mihai Flamaropol.

În urmă cu nici două luni, Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului explica presei de ce nu poate proprietarul bazei, Primăria Capitalei, să investească în reabilitarea patinoarului.

Am vorbit şi cu domnul director Hreapcă (n.r. – Directorul direcţiei de investiţii din PMB, Bogdan Hreapcă) şi nu pot investi un leu pentru că obiectivul este să construiască un patinoar nou. Nu există nciun temei legal să investească. Nu pot face o reabilitare acum, ca să-l demoleze peste un an. Ei au luat patinoarul ca să facă altul, nu ca să-l reabiliteze. Sunt două capitole diferite pe cheltuieli din alocaţie bugetară şi au zis că nu se poate acest lucru. Se încearcă varianta în care să se deschidă patinoarul pur şi simplu aşa cum este el acum, în situaţia actuală, şi este insalubru. Dar din adresa făcută de federaţia de hochei de acum un an de zile reiese că instalaţiile sanitare sunt insalubre, nu ştiu dacă Sanepidul ne mai dă autorizaţie de funcţionare

Carmen Tocală
secretar de stat

Patinoarul „Mihai Flamaropol” din Capitală a fost închis în luna martie a anului trecut ca urmare a sistării furnizării utilităţilor, Ministerul Tineretului şi Sportului luând această decizie după ce administratorul patinoarului de la acea dată, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, a întârziat plăţile şi a acumulat restanţe la facturile către Enel şi Apa Nova în sumă totală de 1,2 milioane de lei.

La solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Guvernul a dispus în luna decembrie a anului 2013 trecerea patinoarului artificial „Mihai Flamaropol” şi a terenului în suprafaţă totală de 26.350 de metri pătraţi, de la Ministerul Tineretului şi Sportului în administrarea Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti (CGMB). Primăria se obligă ca după demolare să refacă patinoarul „la standardele secolului XXI”.

În 2006, Ministerul Dezvoltării și Primăria din Brașov au cheltuit peste 12 milioane de euro pentru construcția unui patinoar cu aproximativ 2.000 de locuri. În Ungaria, tot în 2006, un patinoar olimpic identic cu cel construit în Brașov a fost construit cu 4 milioane de euro, potrivit gsp.ro . Prin comparație cu Ungaria sau alte țări, presa spunea acum opt ani că prețul unei astfel de construcții este cu siguranță “umflat”. Edilul-șef al Capitalei reușește performanța să dubleze suma.

Ștefan Etveș