-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:07
No menu items!

Oprea: Sunt onorat și mândru să primesc medalia aniversară a Revoluției Române

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a primit, marți, Medalia aniversară a Revoluției Române din Decembrie 1989 de la Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989

Oprea_Orban Traian 1

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a declarat, marți, în cadrul ceremoniei organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), că se simte onorat și mândru să primească medalia aniversară a Revoluției Române, la un sfert de veac de la evenimentele din decembrie 1989, din partea unor oameni care mențin vie memoria Revoluției, a celor care au apărat cu prețul vieții drepturile românilor.

Principalele declarații ale lui Gabriel Oprea:

  • Domnule președinte Traian Orban, stimați invitați, dragi colegi. Sunt onorat să îi primesc azi, la sediul MAI, în această clădire cu o istorie și o simbolistică aparte, pe reprezentanții Asociației Memorialul Revoluției 16 – 22 Decembrie 1989.
  • Sunt, de asemenea, onorat și mândru să primesc Medalia aniversară a Revoluției Române, la împlinirea unui sfert de veac de la Revoluție din partea unor oameni care mențin vie memoria Revolutiei, a celor care au apărat cu prețul vieții drepturile românilor.
  • Puțini dintre noi se puteau gândi în urmă cu 25 ani că România va putea ajunge un stat membru NATO, al UE, un stat serios și important, care generează stabilitate și securitate în regiune.
  • Dacă cineva a crezut atunci, aceștia au fost oamenii care s-au simțit liberi să lupte, să viseze pentru libertatea unei națiuni. Lor le datorăm ceea ce suntem astăzi și nu avem voie să-i uităm niciodată.
  • Revoluția este unul dintre momentele de referință ale istoriei recente, pentru lupta pentru libertate și demnitate a României. Amintirea faptelor de atunci trebuie să rămână în memoria generațiilor viitoare. Istoria ne învață că fiecare generație trebuie să dea proba patriotismului pentru țară.
  • Am fost unul dintre susținătorii înființării Asociației, am contribuit la realizarea unor proiecte ale instituției, așa cum a fost înființarea, în 2011, a Capelei de la Popești-Leordeni, chiar acolo unde a fost aruncată cenușa vitctimelor Revoluției.
  • M-am simțit onorat și mândru ca roman să vă pot spijini, domnule președinte, când ați avut nevoie.
  • Mi-am adus aminte cu satisfacție că am contribuit la găsirea unui sediu pentru asociație, pentru ce ați început în aprilie. Asociația din Timișoara are sediul chiar la MAI.
  • Ca recunoaștere pentru efortul constant al dumneavoastră, pentru cei care s-au jertfit pentru România, astăzi, la MAI, ați primit cea mai înaltă decorație a MAI – Placheta de onoare a ministerului nostru.
  • Domnule președinte, vă asigur că voi apăra în continuare valorile neamului românesc. Vă asigur că atât eu, cât și colegii mei apreciem onoarea pe care ne-ați făcut-o la 25 de ani de la Revoluția română.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

În cadrul evenimentului, președintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989, Traian Orban, a primit din partea vicepremierului Gabriel Oprea Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne. El i-a mulțumit vicepremierului Gabriel Oprea pentru sprijinul acordat, dar și pentru cuvintele frumoase și pentru aprecieri.

Proiectul nostru de a marca locul unde, lângă București, a fost aruncată cenușa eroilor Timișoarei, a găsit sprijin din partea domnului ministru Gabriel Oprea care mi-a promis că va  găsi o soluție. Domnul ministru Gabriel Oprea personal a susținut material – și nu e puțin spus că s-a ocupat personal de acest proiect – construirea unei biserici-monument, chiar pe gura de canal unde a fost aruncată cenușa martirilor Timișoarei.

Traian Orban
președinte, Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989

Oprea_Orban Traian

Un alt moment evocat în cadrul întâlnirii a fost identificarea unei soluții pentru sediul Asociației din Timișoara: „Am avut o clădire pe care a trebuit să o retrocedăm, după ce am reparat-o. Îi mulțumesc domnului ministru Gabriel Oprea că s-a gândit și în acest caz la o soluție. După o vizită la noi, la Memorial, a găsit soluția să ne ofere un spațiu – un fost cămin militar, o cazarmă, pe care am reușit să o amenajăm. Aici activăm astăzi ca muzeu și ca centru național de documentare, cercetare și informare publică despre Revoluția Română”, a mai menționat Traian Orban.

R.D.