4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:19
No menu items!

Oprea: Instrumentul cel mai important în lupta cu crima organizată este o guvernare transparentă

spot_img

Miniștrii justiției și afacerilor interne din Europa de Est au venit la București

Oprea Gabriel_SZ

Reuniunea miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) are loc, joi, la Bucureşti. La eveniment participă reprezentanți ai ministerelor de justiţie şi afaceri interne din cele 12 state membre ale SEECP – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia. România  deţine președinția-în-exercițiu a SEECP pentru un al treilea mandat, în perioada iunie 2013-iunie 2014.

Ministrul de interne Gabriel Oprea a declarat în cadrul dezbaterilor că, „de la constituirea sa şi până în prezent, această instituţie a jucat un rol important în coagularea forţelor din regiune”.

Statele din Europa de Est şi Sud-Est trebuie să acţioneze în continuare pentru  combaterea criminalităţii organizate, a criminalităţii cibernetice, traficului de persoane şi a corupţiei. Instrumentul cel mai important în lupta cu crima organizată este promovarea unei guvernări transparente. România acordă o atenţie deosebită relaţiilor cu statele din regiune. Suntem alături de dumneavoastră şi vom acţiona împreună, cu toată energia de care dispunem, aşa cum am făcut-o şi în alte momente dificile. Împreună vom reuşi să depăşim şi această grea încercare prin care treceţi. Considerăm esențială introducerea abordării macro-regionale în cadrul priorităților și politicilor naționale. Este important ca procesul de extindere să constituie, în continuare, o prioritate pentru UE, în noua configurare instituțională și în contextul geopolitic delicat creat de situația din Ucraina. Evoluțiile din imediata vecinătate a UE arată, mai mult ca oricând, necesitatea consolidării politicii UE la nivel regional, valorificând importanța incontestabilă a SEECP, ca pilon de susţinere a voinţei comune a statelor pe care le reprezentăm, de a dezvolta în acest format multilateral proiecte de cooperare cu influenţă asupra securităţii şi stabilităţii în regiune.

Gabriel Oprea
ministrul de interne

La rândul său, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că „mesajul clar de anticorupţie pentru regiunea noastră este şi trebuie să rămână unul de prim rang”.

O temă emergentă pentru regiune înseamnă recuperarea prejudiciilor din dosarele penale de corupţie. Salut prezenţa Consiliului Cooperării Regionale

Robert Cazanciuc
ministrul justiției

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a ținut să mulţumească Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Interne pentru „contribuţia avută la îndeplinirea priorităţilor şi implementarea principalelor direcţii de acţiune a preşedinţiei  în exerciţiu române a SEECP”. Corlășean a subliniat că „lupta împotriva crimei organizate reprezintă o prioritate-cheie pentru ţările care doresc să se integreze în Uniunea Europeană”.

Se ştie că aspectul crimei organizate reprezintă un flagel care afectează toate zonele şi instituţiile democratice. De aceea acţiunea pe toate palierele trebuie să fie susţinută de toţi actorii pe scena regională actual

Titus Corlăţean
ministrul de externe

Obiectivul cheie al Bucureștiului pentru acest mandat este cel al sincronizării acțiunilor desfășurate la nivel regional cu eforturile statelor din Europa de Sud-est de integrare europeană și euro-atlantică. Totodată, prin lansarea efectivă a procesului de reflecție asupra viitorului SEECP, România încearcă să își aducă contribuția la generarea unei noi  orientări a SEECP, care să fie definită prin eficienţă, reprezentativitate, abordare îndreptată spre viitor şi spre obţinerea de rezultate concrete în beneficiul regiunii ca întreg şi a fiecărui stat participant în parte.

Andrei Tudor