2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:26
No menu items!

Operație renală în premieră

spot_img

Medici de la Spitalul Floreasca au realizat miercuri, în premieră în România, două operaţii de denervare a arterei renale, procedură care îi ajută pe pacienţii hipertensivi, rezistenţi la mai mult de patru medicamente, să reducă tensiunea arterială.

Operaţia s-a realizat cu ajutorul unei tehnici aduse din Germania de către doctorul Karl Stangl, cardiolog la Clinica Charite de la Universitatea din Berlin, cel care a şi coordonat intervenţia chirurgicală.

Medicii de la Floreasca au recunoscut că este vorba despre o operaţie destul de costisitoare, având în vedere că numai sonda costă aproximativ 6.000 de euro. De asemenea, intervenţia necesită şi un generator ‘care să emită energia necesară pentru a respecta caracteristicile pe care le doreşte operatorul’.

Prof. dr. Maria Dorobanţu, şeful departamentului de Cardiologie din Spitalul Floreasca, preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune, le-a declarat jurnaliştilor că  deşi operaţia este relativ scumpă, speră să convingă autorităţile să  finanţeze un program naţional.

Pentru a putea beneficia de această intervenţie chirugicală, pacienţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii printre care să nu aibă leziuni pe artera renală şi  nicio formă de hipertensiune secundară. ‘Sunt nişte criterii foarte riguroase de alegere a acestor pacienţi iar riscurile privind această operaţii sunt extrem de mici”, a subliniat fostul ministru al Sănătăţii, Daniela Bartoş.

Prof. dr. Maria Dorobanţu a mai spus că anul acesta, în urma unui studiu, s-a constatat că patru din şase români sunt hipertensivi, dar din totalul de hipertensivilor, doar 26% ar putea beneficia de o astfel de procedură având în vedere că nu se ştie exact numărul celor cu hipertensiune rezistentă la medicamente.