ONU a recunoscut, miercuri, proprietățile medicinale ale canabisului într-un vot la Viena al Comisiei pentru stupefiante, organul executiv pentru politica de droguri a Națiunilor Unite, relatează Lavanguardia.com. Mai multe state au legalizat drogul sau au în dezbatere astfel de inițiative legislative.
Majoritatea simplă a celor 53 de state ale Comisiei au decis să retragă canabisul și rășina acestuia din anexa IV la Convenția din 1961 asupra drogurilor, ceea ce înseamnă că utilitatea medicală a acestei plante este recunoscută oficial, a cărei utilizare recreativă va continua să fie interzisă în reglementările internaționale.
Aproape toate statele Uniunii Europene – cu excepția Ungariei – și multe dintre Americi au adăugat o majoritate simplă de 27 de voturi pentru a aproba schimbarea – una dintre cele mai importante din punct de vedere al drogurilor din ultimele decenii – în timp ce o mare parte din Țările asiatice și africane s-au opus.
În această Convenție, canabisul este clasificat în listele I și IV, acesta din urmă fiind rezervat celor mai periculoase droguri și sub cel mai strict control, cum ar fi heroina, și căruia i se acordă o valoare medicală redusă.
Această schimbare va facilita tratamentul cu canabis, care se bazează pe principii active care au cele mai bune rezultate în tratamentul parkinsonului, exclerozei, epilepsiei, durerii cronice și cancerului.
Votul a avut loc la aproape doi ani după o hotărâre a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a recunoscut utilitatea medicală a canabisului și a recomandat eliminarea acestuia din Lista IV.
În același timp, a propus menținerea canabisului pe Lista I, unde narcoticele sunt sub control internațional datorită naturii lor dependente, dar accesibile pentru activități medicale, situație în care se găsesc alte narcotice, cum ar fi morfina.
Această recomandare – adoptată acum – s-a bazat pe primul studiu critic al OMS asupra canabisului, cel mai popular drog din lume cu aproximativ 200 de milioane de utilizatori, conform estimărilor ONU.
OMS este responsabilă pentru evaluarea științifică pentru Comisie atât a posibilelor proprietăți terapeutice, cât și a daunelor generate de dependența de droguri sub control internațional, iar recomandările sale sunt de obicei adoptate fără prea multe controverse.
Statele care au votat împotriva oricărei schimbări, printre care s-au numărat și Cuba și Venezuela, consideră că această decizie banalizează consumul de canabis și minimizează daunele aduse sănătății pe care le produce, cum ar fi creșterea anumitor tulburări mintale.
Schimbarea a interventi după ce mai multe țări precum Canada, Uruguay și o duzină de state americane au legalizat utilizarea marijuanei, iar altele precum Mexic, Luxemburg sau Israel au inițiative juridice în curs în aceeași direcție.
Sursa: Lavanguardia.com