2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:52
No menu items!

ONU a aprobat un plan de pace pentru Siria

spot_img

După patru ani şi jumătate de război civil în Siria, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, vineri seara, în unanimitate, un ambiţios plan de pace în zonă. Acesta prevede începerea negocierilor dintre Putere şi Opoziţie în ianuarie şi instaurarea simultană a unui armistiţiu pe tot teritoriul Siriei. Ar urma redactarea unei noi Constituţii şi organizarea de alegeri în cel mult un an şi jumătate. Problema participării lui Bashar al-Assad la procesul de tranziţie nu a fost, însă, tranşată.

Astfel, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate rezoluţia care prevede începerea negocierilor dintre cele două părţi, sub egida ONU. Rezoluţia îl mandatează oficial pe secretarul general al ONU să organizeze negocieri de pace între Opoziţia şi Puterea siriană, cu scopul de a organiza în cele din urmă alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri. Concomitent cu acestea, ar trebui să intre în vigoare şi un armistiţiu, a cărui supraveghere cade tot în sarcina ONU. Într-un scenariu optimist, în câteva săptămâni armele vor tăcea în Siria pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate.

Nu ne aşteptăm ca negocierile să înceapă la 1 ianuarie, probabil că e mai rezonabil să înceapă undeva la jumătatea sau spre sfârşitul lunii”, a declarat John Kerry, secretarul de stat al SUA. „Sperăm ca în şase luni să se ajungă la un acord, iar apoi să se înceapă elaborarea unei noi Constituţii în baza căreia să fie organizate alegeri. Aceasta este recomandarea noastră comună. Sperăm ca procesul politic să dureze în jur de un an şi jumătate”, a spus, rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

În următoarele două luni ar trebui să se tranşeze problema cea mai spinoasă: dacă Bashar al-Assad va participa sau nu la acest proces de tranziţie. Opoziţia a acceptat să negocieze cu Damascul, însă a cerut retragerea lui Bashar al-Assad încă de la începutul tranziţiei politice. Nici SUA, nici Rusia n-au reuşit să se pună de acord asupra acestui punct.

În plus, la ultima conferință de presă din acest an, preşedintele american Barack Obama a declarat că din viitorul Siriei nu poate face parte şi preşedintele Bashar al-Assad. Însă Rusia, aliata liderului de la Damasc, a precizat în repetate rânduri că nu acceptă acest lucru.

Vor continua însă operaţiunile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi împotriva Frontului Al-Nusra. Mai mult, nu există garanţii că părţile beligerante din Siria vor accepta recomandările ONU, deși, de la începutul conflictului, peste 30.000 de oameni au fost uciși.