2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:59
No menu items!

ONG-urile readuc la viață meseriile din mediul rural. Care sunt șansele de angajare

spot_img

Fundația World Vision România a anunțat deschiderea a 18 ateliere de țesătorie în această toamnă, în zece judeţe ale țării, prin proiectul ”Made in Rural”. Astfel, aproximativ 600 de absolvenți ai cursului de ţesătorie manuală vor avea șansa de a pune în practică ceea ce au învățat în cadrul proiectului, cât mai aproape de propria casă.

”Femei tinere, care nu au mai lucrat niciodată la război, sau bunici care țes ii și obiecte decorative încă din copilărie, împreună cu alți meșteri populari din zonele rurale ale țării, au primit şansa să își deschidă mici afaceri din care să își poată întreține familiile”, potrivit unui comunicat al managerilor de proiect.

Fundația World Vision a investit în revigorarea tradiției meșteșugărești, pe baza mai multor argumente:

  • Țesătoria a devenit o activitate de patrimoniu muzeal, din cauza importurilor masive de îmbrăcăminte și decoraţiuni ieftine. În urmă cu 20-30 de ani, meșteșugurile reprezentau o ocupație practicată de majoritatea femeilor de la ţară.
  • Fără facilități legislative care să stimuleze afacerile cu artizanat autentic și fără ucenici dornici să învețe meserie, meşterii se gândesc să renunţe.
  • În lipsa altor oportunități și aflați la limita sărăciei, insuficient informaţi sau sprijiniţi pentru a-şi face un rost în propria comunitate, majoritatea tinerilor aleg munca în străinătate.
  • Tendința pieței urbane de a prefera obiectele lucrate de mână în detrimentul produselor de serie.

La cursurile gratuite și la concursul de planuri de afaceri organizate prin Made in Rural, au luat parte peste 1.600 de oameni din comunitățile vulnerabile. Aproape 1.000 dintre participanţii la proiect s-au calificat ca lucrător în turism sau antreprenor, iar un sfert dintre ei şi-au găsit un loc de muncă.

Concursul aferent programului cu finanțare europeană a adus câte 10.000 de lei net pentru 180 de antreprenori rurali care au deschis ateliere de ţesut, de prelucrare a lemnului sau de confecționare de bijuterii sau accesorii.

Tibor Szabo