4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:34
No menu items!

ONG-urile prezintă dovada că Schweighofer acceptă lemn tăiat ilegal

spot_img

Compania ignoră Codul Silvic și impune doar o penalitate minimă

schweig

Platforma De-clic.ro, care grupează mai multe ONG-uri active în protecția pădurilor, a publicat un tipizat de contract comercial folosit de compania Holzindustrie Schweighofer (HS), din care rezultă că acceptă lemn tăiat ilegal, pe care însă îl plătește cu un preț mai mic cu 10%.

Recent, compania cu capital austriac a afirmat că respectă toate prevederile legale și că se asigură că nu acceptă decât lemn cu proveniență legală.

ONG-urile afirmă că, în cazul în care această practică se confirmă, arată faptul că Holzindustrie Schweighofer este ”complice la promovarea fenomenului de lungă durată al tăierilor ilegale de păduri din România”.

Pe a doua pagină a contractelor folosite de HS în relația cu furnizorii, se arată: „Proveniența: Vânzătorul este obligat să respecte legile cu privință la proveniență și transport materialului lemnos. În cazul necompletării corecte a documentelor de proveniență și a documentelor contabile cumpărătorul își asumă dreptul de a cere despăgubiri în cazul unor daune rezultate. În cazul în care se dovedește că proveniența masei lemnoase este în realitate alta decât cea înscrisă pe aviz, cumpărătorul are dreptul de a calcula penalități de 35 RON/mc pentru cantitatea livrată în luna respectivă.”

rsz_contract_achizitie_lemn_rotund1

Pornind de la o medie de 350 de lei a prețului pentru lemnul achiziționat, cu variabile în funcție de dimensiuni, rezultă o penalitate de 10% – care ar fi un stimulent pentru orice firmă de exploatare forestieră care livrează lemn provenind în realitate din alte surse decât cele declarate.

”Stimulentul este valabil chiar și la prețuri mult mai mici ale lemnului”, potrivit investigației citate.

Codul Silvic nu dă dreptul la calcularea unor penalități, ci, prin art. 72/(1,2) se interzice ”primirea, depozitarea, prelucrarea, transportul și comercializarea materialelor lemnoase (…) cu documente din care nu rezultă cu certitudine proveniența legală a acestora. Materialele lemnoase prevăzute la alin. (1) se confiscă”.

”Faptul că nu asigură aplicarea legii și mai rău decât atât, acceptarea de masă lemnoasă cu altă proveniență decât cea declarată în aviz, în schimbul unei reduceri de preț sau al unui bonus invers, sugerează complicitatea”, mai afirmă ONG-urile.