2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:08
No menu items!

ONG-urile cer respectarea dreptului femeilor la avort, după ce intervențiile chirurgicale au fost suspendate în spitalele de stat

spot_img

20 de asociații și grupuri civice au semnat o scrisoare transmisă Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență prin care cer respectarea dreptului femeilor la avort în unitățile medicale de stat.

ONG-urile semnatare atrag atenția că în urma Ordinului 9490 din 4 octombrie 2021, prin care se suspendă procedurile medicale care nu reprezintă o urgență, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină la cerere este lăsat la latitudinea medicilor, deși este o intervenție ce nu poate fi amânată. În acest fel, accesul femeilor la servicii de întrerupere de sarcină, la cerere, ajunge să fie drastic limitat în multe unități medicale din țară.

Anul trecut, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin asemănător, doar 12 spitale publice efectuau întreruperi de sarcină la cerere în toată țara, mai arată asociațiile reunite la inițiativa Coaliției pentru Egalitate de Gen.

”Realitatea din teren arată că femeile și adolescentele apelează la organizații neguvernamentale pentru a le ajuta să găsească un medic care să facă întreruperi de sarcină la cerere. Iar femeile care nu au resurse au apelat la avorturi empirice sau au devenit mame fără să fie cu adevărat alegerea lor”, se arată în comunicatul citat.

Organizațiile neguvernamentale amintesc faptul că în perioada decretului 770/1966, care a interzis avorturile, suspendarea accesului la întreruperi de sarcină la cerere nu a dus la scăderea numărului avorturilor sau la o cerere mai mică din partea femeilor, ci la creșterea numărului avorturilor empirice (realizate în condiții nesterile, în lipsa personalului medical, în afara unui spital sau a unui cabinet medical), chiar la moartea femeilor.

Cea mai recentă cercetare realizată în septembrie 2021 de Centrul FILIA privind accesul la întreruperi de sarcină la cerere arată că, de la începutul pandemiei au fost înregistrate cazuri de avort empiric în cinci orașe: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea.

Din 171 de spitale contactate, care au răspuns la solicitare în baza legii 544/2001, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în nouă spitale se face avort medicamentos. Din cei 802 medici specialiști în obstetrică-ginecologie care lucrează în cele 171 spitale care au răspuns la solicitări, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere.

ONG-urile cer ca Ordinul intrat în vigoare să stipuleze clar că serviciile de întrerupere de sarcină la cerere trebuie tratate ca o urgență, fiind o intervenție ce nu suportă amânare.

Organizațiile își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că situația din România începe să se asemene cu situația altor state din UE (Polonia, Ungaria, Malta) în ceea ce privește restricțiile asupra avortului la cerere. Femeile din Polonia sunt nevoite să călătorească până în Germania, Belgia, Spania sau Marea Britanie pentru a apela la servicii de întrerupere a sarcinii.

                                                                                                                    Adina Silav