-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:57
No menu items!

OMS suspendă studiile cu hidroxiclorochină la bolnavii COVID! România a investit în producția medicamentului

spot_img

În urma rezultatelor unui studiu amplu, publicat de o revistă de specialitate, Organizația Mondială a Sănătății „sfătuiește” să folosească temporar clorochina sau derivații acesteia împotriva Covid-19, până la analizarea rezultatelor strânse deja de la pacienți din 35 de țări. Spitalele din Anglia și Franța nu-și mai tratează din luna aprilie pacienții COVID-19 cu hidroxiclorochină, pe când România o utilizează în toate formele de boală și chiar a investit în producția medicamentului.  

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu partenerii săi din mai multe țări, ca măsură de precauție.

Această decizie luată sâmbătă urmează publicării unui studiu cu o zi înainte în jurnalul medical The Lancet, care apreciază ineficient sau chiar dăunătoare folosirea clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale.

OMS a lansat studii clinice acum mai mult de două luni, inclusiv hidroxiclorochina, denumită „Solidaritate”, cu scopul de a găsi un tratament eficient împotriva Covid-19.

În prezent, „peste 400 de spitale din 35 de țări recrutează activ pacienți și aproape 3500 de pacienți au fost recrutați în 17 țări”, a declarat șeful OMS.

Conform studiului larg publicat în The Lancet, nici cloroquina și nici derivatul său de hidroxicloroquina nu se dovedesc eficiente împotriva Covid-19 la pacienții spitalizați, iar aceste molecule chiar cresc riscul de deces și aritmie cardiacă.

Studiul a analizat datele de la aproximativ 96.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 internați la 671 de spitale în perioada 20 decembrie 2019 – 14 aprilie 2020, externați sau decedați de atunci. Aproximativ 15.000 dintre aceștia au primit una dintre cele patru combinații (cloroquina singură sau combinată cu antibiotic, hidroxicloroquina singură sau combinată cu același antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienți din grup martor care nu a primit acest tratament.

Studiile efectuate de OMS și partenerii săi cu privire la hidroxiclorochina vor fi suspendate până când sunt examinate „datele” colectate de studiile de solidaritate ”, a spus Tedros.

„Aceasta este o măsură temporară”, a spus dr. Soumya Swaminathan, responsabilă de Departamentul Științific la OMS.

„Măsura temporară”

Hidroxiclorochina este un derivat al clorochininei, prescris timp de câteva decenii împotriva malariei. Cunoscută în Franța sub denumirea de Plaquénil, hidroxiclorochina este prescrisă împotriva lupusului sau a artritei reumatoide.

Hidroxiclorochina cunoaște o faimă fără precedent încă de la sfârșitul lunii februarie, de când profesorul francez Didier Raoult a făcut public mai multe studii, care, potrivit lui, arată o eficiență a hidroxiclorochinei asociate cu un antibiotic, azitromicina.

Entuziasmul în jurul hidroxiclorochinelor a căpătat un impuls atunci când președintele SUA, Donald Trump, a mărturisit că o ia zilnic ca măsură preventivă.

În România, hidroxiclorochina a fost introdusă de la începutul crizei sanitare în protocolul de tratament pentru COVID-19, în toate formele de boală, iar Antibiotice Iași a investit în producerea medicamentului, deși la acea dată erau disponibile observațiile medicilor din Anglia și Franța care au scos din tratament antimalaricul, cu aceleași observații despre efectele dăunătoare.