„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă. Cu toate acestea, lumea nu ar trebui să lase garda jos, deoarece pandemia provocată de SARS-CoV-2 este încă în creștere, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Afirmația OMS că pacienții asimptomatici, care sunt cei mai mulți și al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul, ar trebui să schimbe cu totul viziunea guvernelor cu privire la restricțiile luate pentru prevenirea contaminării. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav.
Purtătorii asimptomatici au fost până acum, în general persoane tinere sau care nu aveau și alte afecțiuni. Unii au avut simtome minime, alții le-au manifestat după multe zile de când au fost infectați.
În lumina noilor informații bazate pe studiile în focare, răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor cu simptome și pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, a explicat dr. Van Kerkhove.
Ea recunoaște că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar spune că este nevoie de mai multă cercetare și de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.
Dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicațiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi imense. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție. Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi deloc virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.
„Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a spus Michael Ryan – director OMS.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totuși oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus.
Duminică a fost înregistrat cel mai mare număr zilnic de noi cazuri la nivel global – peste 136 de mii. Deși situația din Europa și din Statele Unite s-a îmbunătățit, centrul de greutate al pandemiei s-a mutat acum în America Latină și Asia. cu timpul potența sau slăbiciunile.