4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:46
No menu items!

OMS se roagă de Trump: „Dorim să continue colaborarea cu SUA”

spot_img

Cel mai înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat, luni, că speră ca parteneriatul agenției cu Statele Unite să poată continua, chiar și după ce președintele Donald Trump a anunțat că SUA va tăia legăturile cu grupul de ajutor internațional, transmite cnbc.com.

„Lumea a beneficiat mult din puternica implicare și colaborare cu guvernul și cu cetățenii Statelor Unite”, a declarat directorul general OMS Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferințe de presă la sediul agenției din Geneva.

„Guvernul Statelor Unite și contribuția cetățenilor săi și generozitatea de-a lungul multor decenii au fost imense. Este dorința OMS ca aceste colaborări să continue”, a adăugat el.

Vineri, Trump a declarat că OMS „nu ​​a reușit să facă reforma solicitată” și că SUA „va încheia astăzi relația noastră”.

Luna trecută, Trump a amenințat că va întrerupe definitiv finanțarea OMS a OMS. Într-o scrisoare, el a spus că, dacă OMS „nu ​​se angajează să îmbunătățească substanțial în următoarele 30 de zile, voi face ca înghețarea mea temporară a finanțării Statelor Unite pentru Organizația Mondială a Sănătății să fie permanentă și să-mi reconsidere calitatea de membru al organizației.”

Nu este clar exact ce mecanism intenționează să utilizeze Trump pentru a pune capăt finanțării OMS, o mare parte din acestea fiind însușite de Congres. De obicei, președintele nu are autoritatea de a redirecționa unilateral finanțarea congresului.

Când a fost întrebat luni cum se poate retrage SUA, Tedros a refuzat să răspundă.

Trump a criticat în repetate rânduri răspunsul OMS la coronavirus, care a lovit SUA mai rău decât oricare altă țară. El a susținut că OMS este „centrată pe China” și a acuzat agenția că a sfătuit împotriva interdicțiilor de călătorie din China încă de la focar.

OMS și-a apărat răspunsul inițial la pandemia coronavirusului, spunând că le-a oferit liderilor mondiali suficient timp pentru intervenție.

Agenția a declarat Covid-19 o urgență globală pentru sănătate pe 30 ianuarie, când au existat doar 82 de cazuri în afara Chinei și zero decese, a declarat Tedros la 1 mai.

OMS a apărat, de asemenea, China, spunând încă din februarie că răspunsul țării la virus a fost mult îmbunătățit față de focarele anterioare, precum SARS.

OMS a emis alerte cu privire la focarul din China la mijlocul lunii ianuarie. La 11 martie, oficialii OMS au declarat focarul ca o pandemie, când existau doar 121.000 de cazuri la nivel mondial. Virusul a infectat acum peste 6,1 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis cel puțin 372.479, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.