8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 13:39
No menu items!

OMS: Rezistența la antibiotice, ne amenință pe toți

spot_img

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Chan, a prezentat, luni, la Geneva, un raport realizat al organizației sale referitor la rezistența populației la antibiotice. Concluzia principală a materialului preciza faptul că sănătatea populației este tot mai amenințată de creșterea rezistenței la antibiotice. Această rezistență la antibiotice este a bacteriilor și nu a oamenilor sau a animalelor, așa cum este uneori crezut.

Această rezistență, a mai adăugat dr. Chan, „a atins niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii”.Sondajul arată că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecție rezistentă la aceste medicamente.

Rezistența la antibiotic, numită antibiorezitență, apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor, conform OMS. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotic și de utilizarea greșită a lor.

Dar aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondajul realizat în 12 țări, crede că rezistența la antibiotic nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele.

Două treimi dintre respondenți susțin, de asemenea, că nu există niciun risc de infecție rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotic care le-a fost prescris.

OMS a lansat, cu această ocazie, prima “Săptămână Mondiala pentru buna utilizare a antibioticelor”, deoarece, s-a confruntat destul de des cu sistemele de sănătate din întreaga lume care nu acționează suficient împotriva utilizării abuzive a antibioticelor, care conferă rezisteță la medicamente și determină decese cauzate de boli curabile.

OMS vrea să schimbe comportamentul oamenilor și prejudecățile care circulă pe această temă și recomandă să nu se ia antibiotic decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prerescris chiar și atunci când pacienții se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotic rămase de la o prescripție precedentă și să nu se împrumute niciodată antibiotic altor persoane.