0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:55
No menu items!

OMS avertizează Europa: „Dacă așteptați toamna pentru a acţiona va fi prea târziu”

spot_img

Filiala în Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) avertizează marţi cu privire la o toamnă şi o iarnă ”dificile”, în urma unei triplări, în ultimele şase săptămâni, a cazurilor Covid-19 şi unei dublări a numărului spitalizărilor, după o relaxare în cele 53 de ţări membre, relatează AFP.

„Covid-19 rămâne o boală rea care poate fi mortală”, avertizează directorul OMS Europa Hans Kluge, care a anunţat că s-a îmbolnăvit, la rândul său, pentru prima oară, în urmă cu două săptămâni, şi că boala l-a pus la pământ timp trei zile.

Hans Kluge spune că situaţia din prezent „seamănă cu cea de vara trecută”, însă, precizează el, „de această dată, valul Covid-19 este propulsat de curenţi subterani ai variantei Omicron”- mai contagioasă.

Numărul cazurilor de Covid-19 în cele 53 de ţări care fac parte din filială – mai multe în Asia Centrală – s-a triplat în ultimele trei săptămâni şi „se apropie de trei milioane de cazuri înregistrate săptămâna trecută”, reprezentând aproape jumătate din totalul înregistrat la nivel mondial.

În aceeaşi peroadă, numărul spitalizărilor s-a dublat, iar în pofida faptului că numărul internărilor la Terapie Intensivă rămâne „relativ mic”, aproape 3.000 de persoane mor săptămânal în Europa din cauza Covid-19, precizează el.

Potrivit OMS Europa, creşterea numărului cazurilor de Covid-19 urmează să continue în lunile următoare, din cauza sfârşitului vacanţei de vară, redeschderii şcolilor şi a faptului că interacţiuni sociale au loc în mai mare măsură în spaţii închise, pe măsură ce temperatura scade.

Pe lângă o „scădere a supravegherii virusului, o astfel de creştere prevesteşte „o toamnă şi o iarnă dificile” în regiunea Europa a OMS, mai avertizează Hans Kluge.

El îndeamnă statele „să răspundă în mod urgent” lacunelor în supravegherea pandemiei şi să acţioneze acum, pentru a evita decese care pot fi împiedicate şi perturbări grave ale sistemelor de sănătate.

„Dacă așteptați toamna pentru a acţiona va fi prea târziu”, subliniază el.

OMS Europa dezvăluie o strategie pentru la toamnă şi la iarnă. Aceasta presupune o creştere a vaccinării populaţiei, o vaccinare cu un al doilea „booster” a persoanelor imunodeprimate în vârstă de peste cinci ani şi a anturajului apropiat al acestora şi o reflecţie cu privire la posibilitatea vaccinării cu al doilea „booster” a grupurilor cu risc specifice „la cel puţin trei luni după ultima vaccinare”.

Filiala europeană a OMS îndeamnă, de asemenea, la o încurajare a purtării măştii de protecţie în interior şi în transportul public, la aerisirea spaţiilor publice foarte aglomerate – precum şcolile şi birourile – şi la „aplicarea unui protocol riguros în cazul celor care prezintă un risc  de îmbolnăvire gravă”. 

R. Dan