-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:09
No menu items!

OMS: Aproximativ 15 milioane de decese de COVID-19 la nivel Mondial

spot_img

Pandemia de COVID-19 a provocat moartea a aproximativ 15 milioane de oameni în întreaga lume, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adică cu 13% mai multe decese decât erau preconizate în mod normal în doi ani, relatează BBC.

OMS consideră că multe ţări au raportat mai puţine persoane care au decedat din cauza COVID-ului decât cifra reală. Oficial, au fost raportate doar 5,4 milioane de decese.

În India, s-au înregistrat 4,7 milioane de decese cauzate de COVID-19, de 10 ori mai multe decât cifrele oficiale, şi aproape o treime din numărul total de decese cauzate de COVID-19 la nivel global.

Guvernul indian a pus la îndoială cifrele, precizând că are ”îngrijorări” cu privire la metodologie, dar alte studii au ajuns la concluzii similare cu privire la cifra deceselor în India.

Măsura folosită de OMS se numeşte „decese în exces”, respectiv cât de mulţi oameni au murit comparativ cu cifra estimată în mod normal pe baza mortalităţii în aceeaşi zonă înainte de izbucnirea pandemiei.

Aceste calcule iau în considerare, de asemenea, decesele care nu au fost direct cauzate de COVID-19, ci au fost în schimb cauzate de efectele sale secundare, cum ar fi oamenii care nu pot accesa spitalele pentru serviciile medicale necesare. În acelaşi timp, calculele iau în considerare raportarea precară din unele regiuni şi numărul scăzut de teste realizate la începutul pandemiei.

Potrivit OMS, majoritatea celor 9,5 milioane de decese înregistrate pe lângă cele 5,4 milioane de decese raportate de COVID-19 au fost considerate decese cauzate direct de virus.

Alături de India, ţările cu cel mai mare număr de decese sunt Rusia, Indonezia, SUA, Brazilia, Mexic şi Peru, arată cifrele OMS. Cifrele din Rusia sunt de trei ori şi jumătate mai mari faţă de decesele raportate în ţară.

Raportul analizează, de asemenea, ratele deceselor în exces în raport cu densitatea populaţiei fiecărei ţări. Rata de mortalitate excesivă a Marii Britanii, Spaniei şi Germaniei a fost peste media mondială în 2020 şi 2021.

Printre ţările cu rate scăzute de mortalitate în exces se numără China, care urmează politica ”zero COVID”, care implică testarea în masă şi carantina totală, Australia, care a impus restricţii stricte de călătorie pentru a ţine virusul în afara ţării, Japonia şi Norvegia.

                                                                                                                   Adina Silav