Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat finalizarea cu succes a primei faze a campaniei sale de vaccinare împotriva poliomielitei în Fâșia Gaza. În această fază, 187.000 de copii au primit prima doză de vaccin, concentrându-se pe regiunea centrală a enclavei palestiniene asediate. Cea de-a doua fază este programată să înceapă joi, cu scopul de a vaccina alți 340.000 de copii din partea de sud a Fâșiei Gaza pe parcursul a patru zile.
Această campanie de vaccinare în masă a fost inițiată după ce în Gaza a fost depistat primul caz de poliomielită din ultimii 25 de ani. Boala s-a răspândit într-o regiune care a fost devastată de aproape 11 luni de război, forțând majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori să își părăsească casele. Mulți s-au refugiat în adăposturi supraaglomerate și insalubre, agravând criza de sănătate publică, conform News.ro.
Campania de vaccinare împotriva poliomielitei a început oficial duminică, după o rundă inițială de vaccinări care au fost administrate sâmbătă, în timpul pauzelor umanitare din conflictul în curs. Obiectivul ambițios al OMS este de a vaccina mai mult de 640 000 de copii în întreaga Fâșie Gaza.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat recunoștința pentru eforturile familiilor, ale profesioniștilor din domeniul sănătății și ale vaccinatorilor care au contribuit la succesul campaniei în ciuda condițiilor cumplite din Gaza. „Suntem recunoscători pentru angajamentul tuturor celor implicați în această fază a campaniei, în special având în vedere circumstanțele dificile”, a declarat Ghebreyesus pe X (fostul Twitter). De asemenea, el a făcut apel la respectarea continuă a pauzelor umanitare și a reiterat apelul organizației pentru o încetare a focului.
Campania de vaccinare a implicat peste 2.200 de profesioniști din domeniul sănătății și asistenți sociali, organizați în mai mult de 500 de echipe. Aceste echipe au operat în 143 de locații din regiunea centrală a Gazei pentru a asigura o acoperire extinsă. Deși campania s-a încheiat oficial în regiunea centrală, OMS a confirmat că vaccinările vor continua în patru unități sanitare pentru a se asigura că niciun copil nu rămâne nevaccinat.
OMS a estimat inițial că aproximativ 157.000 de copii sub zece ani vor fi vaccinați în centrul Fâșiei Gaza. Cu toate acestea, organizația a recunoscut ulterior că a subestimat probabil populația din aceste zone, subliniind provocările legate de furnizarea de asistență medicală într-o regiune devastată de război.
Având în vedere că accentul se mută acum pe partea de sud a Fâșiei Gaza, OMS intenționează să ajungă la 340 000 de copii în faza următoare, intensificându-și în continuare eforturile de prevenire a răspândirii poliomielitei în contextul crizei umanitare actuale.
Amalia C.