1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:26
No menu items!

Om de afaceri mort din cauza unei supradoze de vitamina D

spot_img

Un om de afaceri a murit din cauza unei ‘supradoze’ de vitamina D, după ce a luat suplimente care nu aveau pe ambalaj avertismente privind riscurile în cazul consumului unei cantități prea mari, potrivit Daily Mail.

Conform recomandărilor NHS (Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), fiecare persoană cu vârsta peste patru ani este sfătuită să ‘ia în considerare’ o doză zilnică de vitamina D în lunile de toamnă și iarnă, când soarele nu este suficient de puternic pentru a o produce în mod natural.

Dar atunci când David Mitchener, în vârstă de 89 de ani, a fost internat în spital după ce s-a îmbolnăvit, analizele au arătat că nivelurile sale de vitamina D erau la cel mai înalt nivel înregistrat de un laborator NHS.A murit la zece zile după ce a fost internat în Spitalul East Surrey suferind de hipercalcemie, o acumulare de calciu în organism asociată cu luarea unei cantități prea mari de vitamina D.

Această afecțiune poate slăbi oasele și afecta rinichii și inima, scrie Dailymail. Acum, un medic legist a redactat un raport privind ‘prevenirea deceselor viitoare’, în care subliniază faptul că suplimentele pe care le lua Mitchener cel puțin în ultimele nouă luni nu aveau nicio avertizare cu privire la riscurile sau efectele secundare specifice unei cantități prea mari.

Jonathan Stevens a scris, de asemenea, către Agenția Standardelor Alimentare și Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale, cerându-le să ia în considerare obligarea producătorilor de suplimente de vitamine să tipărească avertismente pe ambalaje.

În timp ce menținerea unor aporturi adecvate de vitamina D este necesară pentru menținerea sănătății oaselor, dinților și mușchilor, jurnalul BMJ Case Reports a avertizat în 2022 că ‘la nivel global, există o tendință crescândă de hipervitaminoză D’ – o afecțiune rară cauzată de administrarea unei cantități prea mari.

Avertizarea a venit după ce un bărbat de vârstă mijlocie, neidentificat, a petrecut opt zile în spital după ce a suferit de vărsături, greață și crampe la picioare timp de trei luni, cauzate de începerea unui regim intensiv de suplimente de vitamine.

Într-un alt caz din 2019, un medic legist a decis că neglijența unui medic de familie a contribuit la decesul unui pensionar care a primit în mod eronat o doză prea mare de vitamina D.

David Mitchener, din Oxted, Surrey, a fost internat în spital pe 10 mai anul trecut, suferind de hipercalcemie, conform raportului emis de adjunctul medicului legist din Surrey. Analizele au arătat că nivelurile sale de vitamina D erau la nivelul maxim înregistrabil de laborator. Bărbatul a murit, cauzele principale ale morții fiind ulterior identificate ca insuficiență cardiacă congestivă, insuficiență renală acută pe fond cronic, hipercalcemie și toxicitate cu vitamina D, cu o boală cardiacă ischemică subiacentă.

La 28 decembrie, o anchetă a concluzionat că moartea sa a fost un accident. Conform raportului domnului Stevens, domnul Mitchener lua suplimente de vitamine cel puțin în cele 9 luni anterioare. În raportul întocmit de legiști, trimis și către Agenția Standardelor Alimentare și Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale, precum și către compania care a vândut comprimatele, se avertizează că suplimentele de vitamine ‘pot avea riscuri și efecte secundare potențial foarte grave când sunt luate în exces’.

Efectele secundare ale unei supradoze de vitamina D

Vitamina D – vitamina soarelui – ajută la reglarea cantității de calciu din organism, menținând oasele, dinții și mușchii sănătoși. Adulților și copiilor cu vârsta peste un an li se recomandă să nu consume mai mult de 400 UI de vitamina D pe zi.T

oxicitatea cu vitamina D este de obicei cauzată de doze mari de suplimente de vitamina D – nu de alimentație sau expunerea la soare.Organismul reglează cantitatea de vitamina D produsă prin expunerea la soare, iar chiar și alimentele fortificate nu conțin suficientă vitamina D pentru a deveni toxice.

Principala consecință a toxicității cu vitamina D este acumularea de calciu în sânge, cunoscută medical sub numele de hipercalcemie, care poate provoca greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă.

Toxicitatea cu vitamina D ar putea progresa către dureri osoase și probleme renale, cum ar fi formarea de pietre de calciu. Dozele mari sunt uneori folosite pentru a trata probleme medicale precum deficitul de vitamina D, dar acestea sunt administrate doar sub supravegherea unui medic, pentru o perioadă de timp specificată. Analizele de sânge ar trebui monitorizate în timp ce cineva ia doze mari de vitamina D. 

D.Constantin