Compania Oltchim SA, deținută de statul român și în stare de insolvență, a raportat un profit brut de 20 de milioane de lei pentru 2016, după pierderi de 48,4 milioane în anul anterior, potrivit raportărilor către Bursa de Valori București.
Structura rezultatului brut preliminat, pentru activitatea curentă aferenta anului 2016, în sumă de 20 milioane lei, este urmatoarea:
– Profit brut de 35,6 milioane lei aferent activelor funcționale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea;
– Pierdere de 11,4 milioane lei determinată de Divizia Petrochimică Bradu – nefuncțională;
– Cheltuieli de conservare de 4,2 milioane lei aferente activelor nefuncționale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea.
Rezultatele economico-financiare din activitatea curentă preliminate de Oltchim SA pentru anul 2016 confirmă estimarile făcute de societate la finele anului trecut privind înregistrarea de profit din activitatea curentă, față de anii anteriori când s-a înregistrat pierdere.
Aceste rezultate au fost posibile prin coroborarea mai multor factori, printre care:
- recâștigarea piețelor de desfacere și creșterea constantă a cantităților vândute din toate categoriile de produse finite;
- retehnologizările și reparațiile capitale efectuate la principalele instalații tehnologice, respectiv: Electroliza cu membrană, Oxo-alcooli.
- reducerea cheltuielilor cu personalul după disponibilizările din anul 2015;
- conjunctura favorabila pe piața polioli-polieterilor, în semestrul I 2016, respectiv scăderea prețului de achiziție al propilenei, influențat, la rândul sau, de cotația internațională a petrolului.
Prețurile de vânzare ale produselor finite au scăzut și ele, dar într-o proporție mai mică decât prețurile la materiile prime.
Cu toate că producția vândută a crescut semnificativ din punct de vedere cantitativ, cifra de afaceri obținută în anul 2016, în valoare de 168 milioane euro, este aproximativ la același nivel cu cea din anul 2015, din cauza prețurilor de vânzare mai mici ale produselor finite, determinate de evoluția cotațiilor internaționale.
Societatea valorifică peste 73% din cifra de afaceri la export și pe piața intracomunitară. În 2016, compania a înregistrat o balanță externă netă pozitivă de +96 milioane euro, valoarea livrărilor la export și a celor pe piața intracomunitară, în sumă de 123 milioane euro, fiind mult mai mare decât valoarea importurilor și achizițiilor intracomunitare, care au fost de numai 27 milioane euro.
Pachetul majoritar al Oltchim SA este deținut de statul român, prin Ministerul Economiei (54,8%). Procesul de insolvență este coordonat de administratorii judiciari Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL.
V.B.