Noul termen limită pentru depunerea ofertelor angajante de preluare a acțiunilor combinatului a expirat vineri, fără succes
Potrivit Ministerului Economiei, nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziționarea acțiunilor deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV. Guvernul s-a angajat la FMI că societatea intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează.
”Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim SA, RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL informează că, la expirarea termenului limită, nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziționarea acțiunilor deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Unii dintre investitorii care au achiziționat Caietul de sarcini în vederea participării la procedura de cumpărare a acțiunilor au solicitat, din nou, amânarea datei de depunere a ofertelor angajante. În acest context, Consorțiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor pentru a aproba, sau nu, repetarea procedurii, cu un nou termen limită de depunere a ofertelor.
Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august a anului trecut.
Autoritățile nu vor însă recunoașterea oficială a unui eșec aproape previzibil al privatizării combinatului, mai ales în an electoral. Astfel, ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat acum câteva zile că Oltchim nu va fi închis chiar dacă nu va fi privatizat în 6 iunie, așa cum s-a angajat Guvernul.
„Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (…) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică”, a afirmat Niţă într-un forum pe teme energetice.
Și premierul Victor Ponta a declarat vineri, înainte cu doar câteva ore ca noul termen de privatizare să expire, că Oltchim SA nu mai are pierderi și este eligibilă pentru a contracta credite.
Multiplele încercări de vânzare a Oltchim din ultimii ani au eşuat. Cea mai recentă a fost în luna martie, când statul nu a primit nicio ofertă de cumpărare. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim. Combinatul a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013.
Cosmina Croitoru