Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a SPP, Daniel Butunoi, a anunțat, marți, că vicepremierul Paul Stănescu va fi audiat din nou în cadrul comisiei. De asemenea, și directorul SPP, Lucian Pahonțu, va fi audiat în perioada următoare.
„De la ultima noastră întâlnire Comisia a mai desfășurat trei ședințe de audieri, care s-au canalizat în mod special pe aflarea adevărului și îndeplinirea obiectivului stabilit. Acum două săptămâni l-am audiat pe prim -djunctul directorului SPP, pe domnul general Bălașa. Am avut și a doua zi o întâlnire cu caracter confidențial în care am audiat trei cadre active ale SPP și astăzi l-am audiat pe domnul Dumitru Voroneanu, șeful secțiunii de protecție internă din cadrul SPP. Țin să precizez că am făcut un apel public către toți ofițerii și toate cadrele SPP să îi asigur că această comisie are deschidere totală pentru aflarea adevărului. În viitorul apropiat va fi necesară o reaudiere a vicepremierului Paul Stănescu. A fost propunerea membilor PNL să supunem la vot această reaudiere. Niciun membru al comisiei nu a avut niciun fel de obiecții, toată lumea a fost de acord. Porbabil că săptămâna viitoare sau peste două săptămâni domnul Paul Stănescu va trebui să revină în fața comisiei și poate o să reușim să îl convingem să ne spună numele acelei persoane de la care s-a declanșat evenimentul și înființarea acestei comisii”, a declarat președintele Comisiei SPP, Daniel Butunoi, la finalul ședinței de marți a forului legislativ, conform Mediafax.
Butunoi a adăugat că la audierea de marți a colonelului Dumitru Voroneanu, șeful secțiunii de protecție internă din SPP, a spus membrilor Comisiei că nu au existat motive ca să fie declanșată o anchetă internă în cadrul SPP.
„Conform spuselor domnului colonel Voroneanu, noi l-am întrebat dacă a existat în cadrul SPP o anchetă internă care să verifice aceste informații din presă de la dumneavoastră și domnul Voroneanu ne-a precizat foarte clar că nu au existat motive care să declanșeze această anchetă internă, deoarece acea persoană nu face parte din nicio structură de informații. Atunci singura noastră sursă credibilă este domnul Paul Stănescu, care până acum ne-a confirmat că acea discuție a existat, că persoana aceea există, ne-a confimat și locul, că nu lucrează SPP și că nu este o persoană publică. Totul se învârte în jurul acestui personaj. Va trebui până la urmă descoperit și adus în fața comisiei să ne confirme dacă mesajul transmis de dumnealui a fost din partea directorului SPP, domnul Pahonțu”, a adăugat președintele Comisiei de anchetă a SPP.
De asemenea, senatorul PSD a anunțat că până la încheierea activității Comisiei va fi audiat și directorul SPP, Lucian Pahonțu.
„Intenționăm să îl chemăm pe domnul Paul Stănescu poate reușim să îl convingem să ne spună cine a fost mesagerul sau purtătorul acelui mesaj. Pe lângă asta, trebuie să determinăm, să stabilim dacă directorul sau vreo persoană din cadrul SPP a desfășurat activități care să implice activitatea politică. Nu ne limităm doar la asta. Cred că e bine să ne facem datoria să îl întrebăm încă o dată. În luna decembrie, când ne va expira activitatea acestei comisii, vom putea depune și un raport prin care vom explica foarte clar dacă sunt sau nu sunt probe, dacă directorul Serviciului a fost implicat în vreo decizie ăn viața politică sau nu. Cu siguranță va fi audiat și domnul Pahonțu, este greu să vă spun când se va întâmpla, dar sigur se va întâmpla. În săptămânile următoare probabil”, a conchis Butunoi.
Prima audiere în cadrul Comisiei de anchetă a SPP a vicepremierului Paul Stănescu a avut loc pe 2 octombrie. După audiere, Stănescu că probabil Lucian Pahonţu l-a ales pe el pentru că deţinea funcţii în PSD, unele pe care le are şi acum. Acesta a adăugat că nu are nevoie de serviciile SPP şi că primeşte note informative de la SRI.
Acesta a mai spus că întâlnirea dintre el şi prietenul său a avut loc „în biroul Ministerului Dezvoltării, nu a fost la o cârciumă sau în altă parte”.
„Nu face parte din niciun partid politic, am spus şi la Comisie, nu face parte din nicio structură militară, SPP, SRI, SIE, sau alte structuri”, a adăugat Stănescu despre prietenul său.
Vicepremierul a adăugat că este „100%” sigur că mesajul a venit de la Lucian Pahonţu dar nu are dovezi în acest sens. Vicepremierul a completat că încă din perioada Guvernului Tudose a renunţat la paza SPP, decizie pe care nu o regretă şi că primeşte informări şi se simte protejat de SRI.
Liderul PSD Liviu Dragnea a relatat, la începutul anului, că un prieten al vicepremierului Paul Stănescu a fost trimis de şeful SPP, Lucian Pahonţu, pentru a-i spune că Dragnea va fi „executat”, iar Stănescu va fi „protejat” şi va ajunge preşedinte al social-democraţilor.
Valeriu Motoc