Un ofițer SPP de rang înalt, cu o funcție de conducere în serviciu, a lansat, miercuri seara, acuzații extrem de grave la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu. Sub protecția anonimatului, ofițerul a declarat, într-un interviu la Antena 3, cum, în 2012, generalul Pahonțu a participat la o partidă de vânătoare, în timpul căreia a împușcat mortal, în cap, un bărbat.
Potrivit ofițerului, investigațiile procurorilor l-au ocolit până acum pe Lucian Pahonțu, care a fost audiat doar ca martor în acest caz și ar fi mințit în legătură cu împrejurările în care s-a produs incidentul de vânătoare.
Mai mult, angajatul SPP a sugerat că i s-ar fi cerut să le servească procurorilor o variantă care îl protejează pe Pahonțu și ascunde adevărul. Ofițerul a adăugat că trăiește de patru ani cu presiunea acestei situații și a ajuns să se teamă pentru viața sa. El a precizat că această teamă l-a determinat să spună adevărul acum și că a trimis “informări până la cel mai înalt nivel din stat, cerând ca evidențele acestui caz să fie analizate în mod corect”.
Incidentul a avut loc în ianuarie 2012, în pădurea Turbatu, din localitatea Drăgănești, județul Prahova. La vânătoare au participat oameni de afaceri, vânători, dar și doi angajați ai SPP: Lucian Pahonțu și ofițerul SPP care a făcut dezvăluirile miercuri seara.
Participanții la acea partidă de vânătoare – unii dintre ei prieteni ai lui Lucian Pahonțu, potrivit ofițerului – ar fi păstrat tăcerea în acest caz. Deși expertizele balistice arată zona din care s-a tras, distanța și calibrul armei folosite, până acum investigațiile nu au nicio concluzie.
Ofițerul SPP a fost și el printre cei verificați de anchetatori. Analizele au stabilit că acesta nu avea praf de pușcă pe haine. Ofițerul susține că el a fost cel care a chemat ambulanța, după ce Lucian Pahonțu a fugit de la locul incidentului, i-a cerut să păstreze tăcerea și l-a avertizat de pe drumul spre București, prin intermediul șoferului său, că nu a alertat pe nimeni despre incident. Ofițerul a mai susținut că a rămas până la final lângă bărbatul care s-a stins din viață din cauza rănilor suferite, pentru că îi era prieten de aproape 13 ani.
De ce nu a spus adevărul până acum? Pentru că i-a fost frică, a mai spus ofițerul. Ce îl determină acum să spună cum au stat lucrurile? “Teama de exterminare fizică”, a conchis acesta la Antena 3.
În replică, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a transmis, într-o precizare către Antena 3, doar că șeful SPP, Lucian Pahonțu, are calitate de martor în dosarul în care este investigată moartea bărbatului.
R.D.