SUA susţin că Rusia s-a pregătit ”să fabrice un pretext pentru o invazie” a Ucrainei, folosind un videoclip ”grafic” care ar reprezenta un atac fals împotriva Rusiei, după cum au anunțat mai mulți oficiali americani de rang înalt, relatează CNN şi The Guardian.
”Nu ştim sigur că acesta este drumul pe care îl vor urma, dar ştim că aceasta este o opţiune luată în considerare”, a declarat pentru MSNBC consilierul adjunct pentru securitate naţională, Jonathan Finer, adăugând că videoclipul ”ar implica actori care ar părea că îşi plîng morţii într-un eveniment pe care l-ar fi creat ei înşişi”, relatează News.ro.
Finer a adăugat: ”Aceasta ar implica prezentarea cadavrelor unor presupuse victime, ale unor persoane care se presupune că au fost ucise într-un incident ca acesta”.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, la rândul său, că videoclipul ar pretinde să arate un atac ucrainean asupra teritoriului rus sau asupra persoanelor vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei şi ar fi ”foarte grafic”. El a arătat că SUA cred că planul are sprijinul Kremlinului. ”Experienţa noastră este că foarte puţine lucruri dee acest fel nu sunt aprobate la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus”, a spus Kirby.
Oficialii administraţiei SUA au spus că planul este de a folosi videoclipul ca dovadă a ”genocidului” ucrainean împotriva vorbitorilor de limbă rusă pentru a justifica intervenţia militară rusă.
Finer a adăugat că le-ar fi ”mult mai dificil să pretindă că trebuie să facă orice au decis să facă”.
New York Times şi Washington Post au publicat pentru prima dată versiuni ale relatării date de oficialii administraţiei, observând că oficialii nu au furnizat dovezi pentru afirmaţiile SUA.
Marea Britanie a declarat că este de acord cu evaluarea SUA, după ce a efectuat propria analiză a rapoartelor de informaţii.
Cele două ţări împărtăşesc în mod obişnuit informaţii ca parte a reţelei mai largi Five Eyes – iar Londra a fost la fel de pregătită ca şi Washingtonul să evidenţieze ceea ce ambele văd ca o ameninţare acută a Rusiei la adresa Ucrainei.
Liz Truss, secretarul britanic de Externe, a spus că dezvăluirile sunt ”dovezi clare şi şocante ale agresiunii neprovocate şi ale activităţii subterane ale Rusiei de destabilizare a Ucrainei”.
Ea a adăugat: ”Marea Britanie şi aliaţii noştri vor continua să expună subterfugiile şi propaganda rusă şi să o spună pentru ceea ce este”.
SUA şi Marea Britanie au susţinut că Rusia a desfăşurat agenţi în interiorul Ucrainei pentru a organiza atacuri false şi a recrutat ucraineni pentru a prelua un guvern marionetă care ar colabora cu forţele de ocupaţie ruse.
James Roscoe, un diplomat britanic la ONU, a spus: ”Rusia spune că nu va invada niciodată Ucraina. Dacă nu este provocată. Deci, ”pentru orice eventualitate”, este provocată că a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina.
”Dar cum sunt ei capabili să anticipeze această provocare? Poate pentru că plănuiesc să organizeze acea provocare?” a întrebat Roscoe pe Twitter.
În timp ce au desfăşurat trupele în jurul Ucrainei, oficialii ruşi au susţinut în repetate rânduri, fără dovezi, că Kievul plănuieşte să atace Rusia sau vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei şi nu invers.
Un înalt oficial al administraţiei a declarat anterior pentru CNN că SUA deţin informaţii care sugerează că guvernul rus, cu ajutorul serviciilor de informaţii ale Rusiei, intenţionează să producă un videoclip de propagandă care să prezinte scene grafice ale unei ”explozii false, cu cadavre, actori care înfăţişează persoane îndoliate şi imagini cu locaţii distruse şi echipamente militare”, a spus oficialul.
SUA consideră că Rusia a recrutat deja actori care să fie implicaţi în atacul fals. Echipamentul militar folosit în videoclipul atacului fabricat ar fi făcut să arate ca fiind ucrainean sau dintr-o naţiune aliată.
Oficialul a afirmat că videoclipul ar putea include imagini cu drone Bayraktar, pe care aliatul NATO Turcia le-a furnizat Ucrainei, ”ca mijloc de a implica NATO în atac”.
Atacul fals din videoclip ar fi împotriva teritoriului suveran al Rusiei sau împotriva persoanelor vorbitoare de limbă rusă, a spus oficialul, şi ”va fi lansat pentru a sublinia o ameninţare la adresa securităţii Rusiei şi pentru a sprijini operaţiunile militare”, a spus oficialul.
Potrivit acestuia, „videoclipul, dacă va fi lansat, i-ar putea oferi lui Putin scânteia de care are nevoie pentru a iniţia şi justifica operaţiuni militare împotriva Ucrainei”.
Înaltul oficial al administraţiei SUA a mai spus joi că, dacă Rusia decide să schimbe modul în care vede teritoriile separatiste din estul Ucrainei, de exemplu, dacă decide să le considere independente, mai degrabă decât ca parte a Ucrainei, în urma unei modificări legislative aduse de Parlamentul Rusiei, aflată în discuţie, apoi Moscova ”ar putea pretinde că impulsul pentru independenţă a determinat Ucraina să ”atace” forţele pro-ruse din est.
”Pentru a construi un argument pentru independenţă, politicienii ruşi avansează această legislaţie pe baza falsă că Ucraina se pregăteşte să preia cu forţa acest teritoriu şi că Kievul a refuzat în mod sistematic locuitorilor locali drepturile lor fundamentale. În conformitate cu intervenţiile sale anterioare, Rusia şi-ar prezenta acţiunile ca apărând etnicii ruşi şi venind la cererea unui guvern suveran, pentru asistenţă”, a completat oficialul SUA.
R. Dan