4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:11
No menu items!

Oficial al SUA: Rusia încearcă să manipuleze bulgarii din R. Moldova prin activități ”hibride”

spot_img

Rusia încearcă să manipuleze minoritatea bulgară din Republica Moldova prin activități hibride în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul pentru UE din toamna acestui an. Manipulând în anumite regiuni etnice, Rusia încearcă să producă dezbinare, a afirmat  James Rubin, trimisul special al SUA și coordonatorul Centrului Angajamentului Global al Statelor Unite de pe lângă Departamentul de Stat, citat de publicația ”Club Z” din Sofia și de agenția IPN.

Pe 20 octombrie, au loc alegeri prezidențiale și un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Într-un briefing telefonic de la Bruxelles, Rubin s-a referit la tentative Rusiei de a influența minoritățile etnice din R. Moldova, inclusiv cea bulgară.

”În timp ce președintele Maia Sandu a depus eforturi considerabile pentru a garanta drepturile tuturor oamenilor din R. Moldova, rușii încearcă să folosească diferențele dintre grupurile etnice pentru a dezbina. Acesta este unul dintre scenariile standarde rusești. Știm că rușii încearcă să dezinformeze pentru a umfla problemele unor grupuri etnice aparte, ceea ce nu este corect. Sau își exprimă disprețul față de anumite grupuri, ceea ce, de asemenea, nu este corect”, a spus Rubin.

Totodată, SUA consideră că oamenii din R. Moldova sunt suficient de înțelepți pentru a nu lua aceste lucruri în serios, a relevat Rubin. Americanii știu că actuala guvernare de la Chișinău duce o politică care nu vizează divizarea, ci unirea oamenilor pentru a-și găsi viitorul în UE.

În context, publicația invocă declarația comună a guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii privind despre acțiunile subversive și amestecul Rusiei în procesul electoral din Moldova. Potrivit unui sondaj efectuat anul trecut, minoritatea bulgară din R. Moldova arată un sprijin slab pentru aderarea la UE.

În ultimii doi ani, Federația Rusă și-a intensificat atacurile de tip hibrid asupra Republicii Moldova, cu scopul readucerii acestui stat sub influența politică și militară a Moscovei, prin compromiterea sistemului de guvernare democratică. Această ofensivă are un caracter ”hibrid”, pentru că se bazează pe mai multe metode: propagandă şi război informațional, șantaj energetic, amplificarea tendințelor radicale și separatiste, ingerințe în procesul electoral, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, exploatarea elementelor de crimă organizată.

T. S.