-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:22
No menu items!

Occidentalizarea stilului de viață, una dintre principalele cauze ale creșterii incidenței bolilor intestinale grave în România

spot_img
  • Marilena Nedelcu

În ultimii ani, din cauza occidentalizării stilului de viață, tot mai mulți români suferă de boli inflamatorii cronice intestinale, despre care specialiștii spun că reprezintă o patologie greu de tratat. Însă, tot specialiștii arată că, din fericire, astăzi există tratamente inovatoare care ne pot ajuta să facem față acestor afecțiuni. 

Statul român să se implice mai mult în  nevoile acestor pacienți și să încercăm să construim împreună, noi, profesioniștii din medicină, cu asociațiile de pacienți, cu dumneavoastră, mass-media, și cu autoritățile statului român, să construim adevărate structuri de excelență și un adevărat program național pentru boala inflamatorie cronică intestinală, care să pornească de la diagnostic la tratament cu molecule inovative și să termine cu soluțiile de nutriție de la cei la care, în cascadă, nu au dat rezultate tratamentele și s-a mers la chirurgie”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu,  șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

„Stăm mai bine decât alte țări. Adică, în alte țări există anumite limitări, în sensul că nu ai voie să folosești aceeași moleculă mai mult de un an, dar boala inflamatorie este pe viață. Trebuie să schimbi automat molecula. La noi, schimbi molecula doar dacă din punct de vedere medical ai niște argumente”, a mai spus prof. dr. Diculescu.

Tot în  domeniul gastroenterologiei, inovația joacă un rol imporant în tratamentul Hepatitei C, care reprezintă o problema de sănătate publică nu doar în România, ci la nivel mondial. Descoperirea antiviralelor directe, adică a medicamentelor inovatoare în tratamentul acestei afecțiuni, fac posibilă vindecarea Hepatitei C.

Referindu-se la soluțiile de  facilitare a accesului la diagnosticare și tratament al tuturor pacienților cu afecțiuni gastroenterologice, dr. Laszlo Attila, secretar general al Comisiei de Sănătate din Senatul României, a declarat: „Cetățeanul român nu are acces la produsele inovative, care sunt folosite zi de zi în vestul Europei. Și nu are acces la vreo 40 la sută din aceste produse. Inclusiv în acest domeniu vast al problemelor gastrointestinale, de 30 de ani noi niciodată nu ne-am adaptat capacitățile la realitatea demografică. Avem obligația de a pune în aplicare și de a avea un screening cât mai eficient și un diagnostic precoce cât mai eficient și, în același timp, tratamentele pe care le acordăm să fie cât mai eficiente atât calitativ, cât și în timp, motiv pentru care unul din elementele foarte importante în această ecuație este accesul la produsele inovative. Cu cât se reface pacientul mai repede, cu cât își reia activitatea de zi cu zi într-un timp cât mai scurt, cu cât are nevoie de o perioadă mai scurtă de recuperare, cu atât mai bine și costurile sau sarcinile care cad asupra sistemului de sănătate sunt mai mici”.

 

Autoritățile au stabilit cinci direcții majore pentru funcționarea unor programe naționale pentru mai multe afecțiuni: cancerul pulmonar, gastrointestinal, cancerul de col, mamar, cancerele de sânge și oncologia pediatrică.

 

„Ar fi preferabil să avem cât mai repede screening, prevenție, depistare precoce, dar asta presupune o activitate bilaterală, adică, așa cum este formulat în această clipă, vă spun sincer, pentru o parte din medici este o activitate extrem de birocratică  din toate punctele de vedere, începând de la calculul factorilor de risc și terminând cu prescripția de medicamente. Este  extrem, extrem de birocratică”, a mai declarat dr. Laszlo Attila. 

 

Aflați mai multe detalii despre cele mai recente inovații pentru tratarea afecțiunilor bolilor cronice inflamatorii intestinale urmărind interviurile realizate cu prof. dr. Mircea Diculescu,  șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni și dr. Attila Laszlo, secretar general al Comisiei de Sănătate din Senat.