6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:04
No menu items!

Obiectiv trasat pentru Guvern: În trei ani, România trebuie să urce 10 poziții în topul competitivității

spot_img

oameni-strada

Coaliția pentru Dezvoltarea României i-a propus marți Guvernului ca, în trei ani, România să urce 10 poziții în clasamentele de competitivitate economică la nivel mondial. Preşedintele Coaliţiei, Steven van Groningen, a atras atenţia că mediul de afaceri se confruntă cu lipsa de predictibilitate din punct de vedere al legislaţiei.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o structură deschisă ce reuneşte 36 de organizaţii, printre care Consiliul Investitorilor Străini şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri, şi are în spate aproape jumătate din cifra de afaceri a companiilor din România şi aproximativ două milioane de angajaţi.

Steven van Groningen sublinia marți că motivul pentru care s-au consolidat toate aceste organizaţii într-o singură coaliţie este acela de a veni la discuţiile cu guvernul ca o singură voce.

Reprezentanţii Executivului şi cei ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României au semnat o înţelegere privind crearea unei platforme de consultare. Potrivit acestui acord, orice măsură fiscală pe care ar urma să o ia autoritățile în viitor ar fi precedată de consultări, pentru a se analiza impactul asupra mediului de afaceri.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a anunţat că scutirea de impozitul pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie, în baza ordonanţei de urgenţă deja redactate de Ministerul Finanţelor.

Premierul Ponta a subliniat că este începutul unui dialog de care, atât mediul de afaceri, cât şi Guvernul României aveau nevoie. Vor exista întâlniri lunare, astfel încât toate măsurile legislative să fie pregătite şi discutate împreună.

România a urcat în 2013 cu doar două poziţii, până pe locul 76 din 148 de ţări, în topul competitivităţii economice publicat de Forumul Economic Mondial, cele mai mari probleme ale medului de afaceri fiind, potrivit raportului, regimul fiscal, corupţia, accesul dificil la finanţare şi ineficienţa autorităţilor.

C.C.