-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:34
No menu items!

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce îți poartă noroc în noaptea dintre ani

spot_img

Anul Nou este marcat de români cu colinde, obiceiuri dar și datini și superstiții. În Moldova se colindă cu usrul, în Muntenia cu capra, iar în Bucovina, colindătorii poartă măști. Printre superstiții, se numără cele legate de purtarea unei haine noi, bani în buzunar și anumite produse pe masa de sărbătoare.

Pluguşorul este un obicei practicat de români, încă din cele mai vechi timpuri, de sărbătoarea Anului Nou. Mersul cu Buhaiul este o altă datină păstrată de sute de ani în satele româneşti. Obiceiul Buhaiului se practică în ajunul Anului Nou, între asfinţit şi miezul nopţii. Cetele de copii colindă cu Steaua, bărbații maturi umblă cu Iordanul, căutând să „boteze” cu aghiazmă toți Ionii și Ioanele întâlnite în sat. Cel mai răspândit obicei este umblatul cu Sorcova, practicat mai cu seamă de copii. Pentru urător, Sorcova ţine loc de baghetă magică şi are calitatea de a transmite sănătate şi tinereţe celui colindat.

Alte tradiții țin de pregătirea casei – femeile trebuie să se îngrijească să fie totul curat și aerisit. De asemenea, trebui dus gunoiul, pe care nu e bine să îl ducem pe 1 ianuarie.

Pe masa de Revelion trebuie neapărat să punem vâsc, să ne poarte noroc. Printre bucate, trebuie să se numere peștele și strugurii

În noaptea dintre ani, se spune că e bine să porți ceva roșu, o haină nouă, să ai bani în buzunar, dar şi că nu este bine să dăm bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămânem fără bani tot anul ce vine. În unele zone ale ţării, femeile coc o pâine în care ascund bani, iar cel care găseşte monedele va avea noroc de bani tot anul.

O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

În prima zi din noul an nu se mătură, nu se spală, pentru a nu atrage sărăcirea casei. Cine va dormi în ziua de Sfântul Vasile va fi leneş tot anul, se spune în popor.