Tradițional beneficiar al finanțărilor ICR, maestrul Grigore Leșe s-a găsit într-o situație inedită după plecarea „binefacătorului” Patapievici de la conducerea instituției. Lipsa unui parteneriat „politizat” (dacă nu chiar politic) l-a determinat pe cunoscutul folclorist să se reorienteze în căutarea unui partid de bine, dispus să susțină cum trebuie valorile autentice. Sigur, nu neapărat pe toate.
Astfel, la Congresul inaugural al Partidului Noua Republică, am descoperit un nou Grigore Leșe, suit pe scenă nu pentru a doini, ci pentru a-l prezenta în aplauzele publicului militant pe președintele… Mihai Răzvan Ungureanu. Fără prea mare succes, însă, căci după un prim moment de stupefacție afișată pe chipul participanților, Leșe a-nțeles: îl confundase cu Mihail Neamțu. „Nu-i nimic”, a liniștit maestrul audiența. Îi plac amândoi la fel. Dar cui nu-i plac?
Neamțu și-a înghițit frustrările, a depășit grațios momentul și, pentru a arăta tuturor că de dragul „unificării dreptei” o să treacă peste această incertitudine identitară, l-a primit pe Grigore Leșe în partid, ca membru de onoare.
Și tot ca membru de onoare al partidului, Grigore Leșe a participat la fiecare reuniune politică, ajungând, în timp, chiar să-i deosebească pe liderii formațiunii. Un efort nejustificat, după cum urma să descopere, căci Noua Republică n-a performat electoral.
Timpul a trecut, răbdarea maestrului a ajuns la o limită și, înțelegând că Noua Republică nu poate apăra singur valorile arhaice românești, a acceptat cu demnitate să promoveze turismul sub tutela blândă a ministrului PC, Maria Grapini. Și, aflăm pe surse, tot de dragul neamului ăstuia pe care-l iubește mai presus de propriile-i convingeri politice, Grigore Leșe reprezintă acum Partidul Conservator.
Ioana Theodoru