2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:50
No menu items!

Oana Mizil – 3 ani de închisoare cu suspendare

spot_img

Partenera de viață a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnată de magistrații Curții Supreme pentru conflict de interese, într-un dosar al Agenției Naționale de Integritate

Oana Mizil_SZ

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost condamnată, marți, de magistrații Curții Supreme, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzată de conflict de interese, pentru că şi-a angajat mama la biroul său parlamentar. Decizia instanţei nu este definitivă poate fi atacată cu apel în 10 zile de la pronunțare.

Potrivit deciziei instanței, Oana Niculescu Mizil are mai multe interdicții: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție publică implicând exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit la comiterea faptelor pentru care a fost condamnată, pe o durată de 10 ani.

De asemenea, magistrații i-au impus un termen de supraveghere pe o durată de 6 ani, perioadă în care are mai multe obligații: să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București; să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășeste 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă.

În baza art.2531 Cod penal anterior, cu referire la art. 5 Cod penal, condamnă inculpata Niculescu Mizil Ştefănescu Oana la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

În baza art. 64 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c Cod penal anterior în condiţiile art. 65 Cod penal anterior interzice inculpatei dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie publică implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnata pentru săvârşirea infracţiunii pe o durată de 10 ani.

Face aplicarea art. 71, art. 64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior, ca pedeapsă accesorie.

În baza art. 861 Cod penal anterior cu referire la art. 5 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicată inculpatei pe o durată de 6 ani, reprezentând termen de încercare stabilit în condiţiile art. 862 Cod penal anterior.

Face aplicarea art. 863 Cod penal anterior cu referire la art. 5 Cod penal în sensul că pe durata termenului de încercare condamnata trebuie să se spună următoarelor măsuri de supraveghere:

a)    să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti;

b)   să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c)    să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d)   să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Pune în vedere inculpatei dispoziţiile art.864 Cod penal anterior.

În baza art. 359 Cod  procedură penală anterior atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 864 Cod penal anterior.

În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior cu referire la art.5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii aplicată inculpatei pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Obligă inculpata la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu în sumă de 50 lei se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei.

Cu apel în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi inculpat

Înalta Curte de Casație și Justiție
sentință

Oana Niculescu Mizil a mai fost obligată să plătească 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat.

În septembrie 2013, Oana Niculescu Mizil a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General, sub acuzația de conflict de interese.

Procurorii susțin că Oana Niculescu Mizil a cerut, în calitate de deputat, încadrarea în muncă a mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ștefănescu, în cadrul biroului său parlamentar și a avizat contractul individual de muncă prin care, în perioada mai 2009 – septembrie 2011, aceasta a realizat foloase materiale în cuantum de 65.697 lei.

Ancheta în acest caz a început în urma unei sesizări trimise procurorilor de Agenția Națională de Integritate.

R.D.