-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:47
No menu items!

Oamenii PSD rămân în funcţii şi sub PNL. Gabriela Dorojan, Nemuriciul de la Garda de Mediu (Adevărul)

spot_img

În urmă cu o lună, în mass media au apărut o serie de informaţii despre legăturile dubioase pe care actualul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriela Dorojan, le-ar avea cu o serie de oameni de afaceri care acţionează în domeniul tratării deşeurilor periculoase. Sub protecţia anonimatului, surse apropiate din Garda Naţională de Mediu susţineau la acel moment că aceştia ar fi fost favorizaţi de şefa Gărzii de Mediu în detrimentul bugetului de stat şi al protecţiei mediului, scriu jurnaliștii de la „Adevărul”. 

Astfel, arată „Adevărul”, în perioada în care Gabriela Dorojan deţinea funcţia de Director Executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, aceasta a fost sesizată asupra faptului că operatorii PETROMAR SRL şi PETROMAR INTERMED SRL au depozitat în oraşul Chitila o mare cantitate de deşeuri periculoase şi nepericuloase depozitate în aer liber şi în rezervoare subterane, situaţia fiind catalogată drept „un eveniment, o acţiune şi o omisiune care au creat o ameninţare iminentă cu un prejudiciu asupra mediului.”

În acest context a fost emisă o decizie prin care a fost desemnată o societate comercială, EASTERN EUROPE LOGISTIC & MANAGEMENT SRL, care să preia, să transporte şi să depoziteze în condiţii de siguranţă deşeurile respective. Acestea au fost gestionate total impropriu de operatorii SC PETROMAR SRL şi SC PETROMAR INTERMED SRL cărora din acest considerent li s-a întocmit dosar penal, fiind condamnaţi de Tribunalul Bucureşti, Secţia I penală.

Deşi se cunoştea că angajamentul asumat de societatea EASTERN EUROPE LOGISTIC & MANAGEMENT SRL presupunea efectuarea unor operaţiuni speciale pentru deşeurile periculoase – cianuri, mercur şi reactivi – depozitate pe raza comunei Jilava, Chitila şi Bragadiru, prin acţiunea şi inacţiunea Directorului Executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, Gabriela Dorojan, s-a ajuns la un prejudiciu la bugetul de stat de 2.856.275,00 lei şi 648.263,32 euro şi afectarea sănătăţii populaţiei din jurul acestor locuri.

După apariţia acestor dezvăluiri, tăcere totală! Niciun fel de explicaţie sau dezminţire.

Potrivit „Adevărul”, se pare că aceasta tăcere nu este deloc întâmplătoare, Gabriela Dorojan încercând să “scape” de marea schimbare promisă de PNL, făcând demersuri, în aceste zile, să revină la postul pe care l-a deţinut ani la rând în judeţul Ilfov şi anume de şef al Agenţiei de Mediu.

Cine îi „ţine“ spatele Gabrielei Dorojan

Surse din Garda Naţională de Mediu au povestit pentru „Adevărul” că şefa lor este puternic conectată la soţii Firea-Pandele, cu care are o relaţie de colaborare de mai mulţi ani. Cele două Gabriele ar proveni din acelaşi oraş, însă acest fapt nu a putut fi confirmat întrucât cv-ul doamnei Dorojan începe, în mod straniu, din…Bucureşti, de la vârsta la care şi-a început cursurile la Facultatea de Geografie.  

Dintr-o simplă profesoară de geografie, Gabriela Dorojan a progresat rapid, ajungând, în numai caţiva ani, şefa Agenţiei de Mediu Ilfov. Interesant este că peste tot pe unde a lucrat, Dorojan a avut-o ca şi colaborator apropiat pe sora Gabrielei Firea, Angelica Cobzaru. Acest subiect a apărut la un moment dat în presă, însă a fost trecut cu vederea.

Aşadar, Angelica Cobzaru a fost întâi consilier personal la Agenţia de Mediu Ilfov şi, în prezent, este director de cabinet la Garda Naţională de Mediu. Colegii din Garda Mediu susţin, însă, că aceasta vine extrem de rar la locul de munca, ea fiind şi profesor activ la Facultatea Ecologică Bucureşti, lucru care se regăseşte şi în declaraţia de avere depusă în calitate de director de cabinet.

Având în vedere că aşa cum apare pe site-ul UEB, Angelica Cobzaru preda grupelor de studenţi cursuri, este interesant cum reuşeşte să fie prezentă la ambele job-uri în acelaşi timp.

Gabriela Dorojan s-a afişat public, în mai multe rânduri, alături de primarul general al Capitalei, susţinând proiectele acesteia, atât la Glina cât şi în demersurile publice tardive ale Gabrielei Firea în privinţa luptei împotriva ambroziei. Deşi era în atributul Garzii de Mediu să aplice legea aprobată anul trecut, Gabriela Dorojan nu a acţionat decât după ce Firea a cerut Guvernului să schimbe legislaţia, în urma unei presiuni publice a celor afectaţi de efectele agresive ale ambroziei.

La cabinetul Gabrielei Dorojan, au poposit, “întâmplător”, şi fiii fostului prefect de Ilfov, recent înlocuit de Ludovic Orban. Aşadar, legăturile dintre Dorojan şi judeţul Ilfov sunt extrem de puternice şi, din acest motiv, zilele acestea se fac eforturi uriaşe ca ea să revină pe postul de la Agenţia de Mediu Ilfov, este concluzia jurnaliștilor de la „Adevărul”. 

Dorojan, în mai multe scandaluri

Numele lui Dorojan apare public în mai multe subiecte dubioase, încă din perioada în care era şefa Agenţiei de Mediu Ilfov. Primul este legat de Therme, unde, în urma unei investigaţii realizate de B1tv, Dorojan a recunoscut că nu a acordat aviz de mediu acestora. Astfel, Complexul Therme Baloteşti,  “cel mai mare centru de wellness, relaxare şi entertainment din Europa” şi-a deschis oficial porţile în data de 14 ianuarie 2016. La mai bine de două luni după neavând încă autorizaţie de mediu.

Într-un răspuns transmis B1.ro în data de 31.03.2016, APM Ilfov, prin directoarea Gabriela Dorojan, recunoaşte fără putinţă de tăgadă că Restaurantul din complexul Therme încă nu are aviz de mediu, iar complexul Therme nici măcar nu a fost luat vreodată în calcul pentru obţinerea unui aviz de mediu! În condiţiile în care aici funcţionează nenumărate piscine, foraje geotermale şi chiar o grădină botanică!” 

Scandalul groapa Holcim

De asemenea, Gabriela Dorojan a avut o reacţie halucinantă la Braşov, faţă de un alt caz semnalat de presa locală ca fiind ignorat de aceasta. Aflată la Braşov, în mai 2018, în prezenţa Vioricăi Dancilă, premier în funcţie la acea dată şi alături de ministrul Graţiela Gavrilescu, aceasta s-a răstit la presă atunci când jurnaliştii au adus în discuţie “scandalul legat de fosta groapa Holcim, din apropierea CET”.

„Deşi avea pe masă o sesizare încă din 25 aprilie, Gabriela Dorojan s-a scuzat lamentabil. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a promis că va analiza situaţia şi va lua măsuri.”, scria, la vremea respectivă o televiziune din Braşov.

Dacă actualul guvern liberal respectă promisiunile publice făcute, un astfel de personaj controversat nu mai poate reveni în această poziţie. De altfel, şi menţinerea sa la Garda Naţională de Mediu este un mister.