16.1 C
București
luni, 16 septembrie 2024 - 22:16
No menu items!

Oamenii evacuaţi din Slănic Prahova se pot întoarce acasă. De ce s-a surpat strada

spot_img

Cele aproape 60 de persoane care au fost evacuate după surparea străzii din Slănic se pot întoarce la casele lor după aproape trei săptămâni, a decis marţi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a stabilit că zona surpată este sigură momentan, iar oamenii care locuiesc în blocurile din apropiere se pot întoarce acasă.

Aria de protecţie a craterului a fost diminuată, iar circulaţia auto va fi în continuare restricţionată, în timp ce pietonii vor putea circula doar pe trotuar.

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a transmis că principala cauză a prăbuşirii străzii 23 August din oraşul Slănic o reprezintă acumularea apei sub carosabil.

El a subliniat că, potrivit specialiştilor, nu un cutremur, nici deversarea sau infiltrarea apelor unui lac din zonă şi nici topirea filonului de sare din localitatea cunoscută pentru mina de sare din apropiere nu au stat la baza prăbuşirii străzii, ci acumulările de ape provenite din alte surse, care au erodat din subteran.

”Vorbim de fenomenul punctual al acestei surpări, care fără intervenţia noastră şi măsurile de stabilizare imediate cu siguranţă ar fi continuat. În mare, cauzele sunt cele pe care specialiştii le-au identificat încă din prima fază, însă am reuşit să le punctăm mai clar şi să eliminăm anumite cauze mai clar. Pot să vă enumăr: în primul rând este clar că nu vorbim de un seism; în al doilea rând este clar că nu vorbim de o posibilă deversare a Băii Baciului. În al treilea rând este clar că nu vorbim de apă sărată, adică nu vorbim de o disoluţie a filonului de sare care să fi cauzat această tasare”, a declarat, marţi după-amiază, la Slănic, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

                                                                                                            Adina Bucur