4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:54
No menu items!

Oamenii de ştiinţă se pregătesc să fotografieze o gaură neagră

spot_img

Anul viitor, astronomii vor încerca să fotografieze gaura neagră Sagittarius A*: o gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee.

Proiectul se numeşte Telescopul Orizontului Evenimentului (EHT) şi leagă nouă telescoape radio din toată lumea (inclusiv din Spania, China şi Statele Unite ale Americii), care vor acţiona ca un singur telescop de mărimea Pământului. Telescopul gigantic va fi capabil să vadă orizontul evenimentului unei găuri negre. Mai exact, echipa speră să vadă gazul din jurul său.

Sagittarius A* are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, însă este de doar 63 de ori mai voluminoasă. Mărimea sa redusă este ceea ce face observarea ei atât de complicată. Se află la 26000 de ani-lumină distanţă, deci ,,fotografierea sa e ca și cum ai încerca să vezi de pe Pământ un CD care se afla pe Lună.”

Suntem aproape acolo. Eşalonarea instrumentelor e gata, receptoarele sunt pe poziţii, iar munca teoretică s-a terminat. Există multe provocări care trebuie depăşite pentru a fotografia o gaură neagră, însă noi sperăm să o putem obsera în totalitate la începutul anului 2017 – Prof. Feryal Ozel, membru al echipei EHT

Proiectul reprezintă mult mai mult decât o simplă fotografie. Prin studierea modului în care gaura neagră supermasivă afectează spaţiul şi timpul, oamenii de ştiinţă vor putea testa teoria relativităţii a lui Einstein.

Octavian Cătuşanu