Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a stopa încercarea de falimentare a Institutului Cantacuzino, se spune într-un comunicat al AOAR.
Asociația subliniază, totodată, că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să ia deciziile care se impun pentru a asigura reluarea producţiei de vaccinuri.
” Ministerul Sănătăţii nu este capabil sa ia deciziile ce se impun pentru a asigura reluarea producţiei de vaccinuri. Astfel, este facilitat importul acestor produse, în condiţiile în care bugetul Sănătăţii nu poate asigura furnizarea de medicamente şi servicii medicale populaţiei decât prin amânarea la plată a acestora cu mai mult de 210 zile’, se mai spune în comunicat.
Din ţară producătoare de vaccinuri, Romania a ajuns să importe un milion de vaccinuri BCG ( necesar vaccinării copiilor în primele luni după naştere, vaccin contra tuberculozei).
”Deşi a împrumutat încă din 2007 suma de 7 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru realizarea unor investiţii necesare certificării GMP, România nu mai produce diverse vaccinuri, produse strategice, recurgând la importuri”, menţionează AOAR în comunicat.
Institutul s-a confruntat de-a lungul ultimilor ani cu diverse momente de criză, iar ultima etapă s-a declanșat în aprilie când Ministerul Sănătății a cerut înapoi banii pentru 700 000 de doze de vaccin care nu respectau normele de calitate. Institutului i s-a retras licența de producător și, dacă în timpuri normale producea 10-12 tipuri de vaccin, nu a mai putut vinde decât un vaccin gripal.
Mai mult de atât, în iarna trecută a produs 5 milioane de doze împotriva gripei porcine, adică aproximativ 25% din populație însă puțină lume a acceptat să-l facă, Institutul rămânând cu stocuri al căror termen de garanție a trecut.