Oamenii de afaceri sunt îngrijorați de creșterea accentuată a prețurilor și de dinamica pieței valutare, arată un sondaj realizat de KeysFin, în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului.
„Inflația este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creșterile de salarii, aprecierea euro și creșterile de tarife la gaze și energie electrică fiind remarcate de cei mai mulți investitori”, susțin analiștii de la KeysFin.
Întrebați care sunt principalele provocări din următoarele șase luni, cei mai mulți manageri au indicat creșterea accentuată a prețurilor (82%), dinamica pieței valutare (57%), amplificarea crizei din piața muncii (46%) și evoluția cadrului fiscal (34%). 22% s-au referit la incertitudinile legate de evoluția economică mondială.
Conform KeysFin, economia României va continua să crească temperat în următoarele șase luni, evoluția semnificativă a consumului și rezultatele pozitive așteptate în agricultură urmând să asigure Produsului Intern Brut un avans de peste 4%, estimează oamenii de afaceri.
”După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul își va accentua creșterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum. (…) Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionați de KeysFin estimează o creștere a PIB-ului între 4,2 și 4,7%, 16% văd o evoluție de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4%. 4% dintre cei chestionați au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluției economiei în partea a doua a anului”, menționează sursa citată.
Fiind întrebați care cred că vor fi sectoarele care vor performa cel mai bine în a doua parte a anului, 64% dintre investitori au indicat comerțul (în special cel alimentar), 23% își pun bazele în evoluția pozitivă a agriculturii, iar 10% în sectorul construcțiilor imobiliare. În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) și sectorul serviciilor, în principal al celor prestate populației (4%).
Emanuel Stan