Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Science, ribosid-nicotamida (NR) a dovedit capacitatea de a stimula regenerarea ţesuturilor musculare şi de a creşte durata de viaţă a şoarecilor.
Vorbind despre această descoperire, cercetătorul Johan Auwerx a explicat că „toată munca asta ar putea avea implicaţii foarte bune în domeniul medicinii regenerative”, adăugând că într-o bună zi ar putea exista posibilitatea de a înlocui intervenţiile chirurgicale cu un supliment alimentar.
La fel ca toate animalele, pe măsură ce trecem prin viaţă pierdem în mod constant celule printr-un proces numit senescenţă, cunoscut şi sub numele de „moartea celulelor”. Corpurile noastre stimulează celulele stem pentru a se dezvolta şi a se specializa, astfel încât să ia locul celulelor care dispar.
Ca o consecinţă a naturii de muritori, această capacitate de regenerare scade în timp. Oamenii de ştiinţă interesaţi în depăşirea finitidinii umane caută modalităţi de stimulare a acestui proces odată ce începe să încetinească.
Potrivit unei echipe internaţionale de cercetători, cheia nemuririi pare să se afle în interiorul mitocondriilor. Adesea numite „centrul de putere” al celulelor, aceste organisme mici generează energia necesară pentru o mare varietate de procese celulare, precum transformarea celulelor stem în celule specializate.
Atunci când celulele stem se dezvoltă, folosesc proviziile celulare ale unui compus numit nicotinamidă adenin dinucleotid (NAD+), care joacă un rol vital în asigurarea funcţionării sănătoase a mitocondriilor. Prin urmare, cercetătorii au hotărât să administreze ribosid-nicotamidă (un predecesor al NAD+) şoarecilor în vârstă pentru a analiza capacitatea acestei vitamine de a regenera celulele musculare.
După administrarea vitaminei, şoarecii au fost capabili să genereze un număr mai mare de celule stem musculare, care ulterior s-au transformat în celule musculare adulte. De asemenea, s-a observat o creştere în durata de viaţă a şoarecilor care au primit vitamina, fără niciun efect advers.
Multe alte studii sunt necesare până se va ajunge la testarea acestui „panaceu” pe oameni, însă cercetătorii sunt foarte încrezători în rezultatele actuale.
Octavian Cătuşanu