China trimite militari și tehnică grea în Siria, pentru a lua parte, alături de Rusia, la campania contra Statului Islamic (ISIS).
Un portavion chinez, însoțit de un crucișător de rachete, a ajuns în portul sirian Tartus, cartierul general militar al Rusiei, informează site-ul rt.com, o televiziune online a grupului Russia Today.
Portavionul chinez Liaoning-CV-16 a trecut prin Canalul de Suez, în 22 septembrie, la o zi după summit-ul de la Moscova între președintele rus Vladimir Putin și premierul israelian Benyamin Netanyahu. Cu toate acestea, liderul rus nu a menționat, în cadrul întrevederii, despre manevrele efectuate de China.
China se alătură, astfel, Rusiei și Iranului, în cadrul unei coaliții ce începe să se închege pentru sprijinirea lui Bashar Al-Assad.
Potrivit informațiilor difuzate de rt.com, China va trimite și un escadron de avioane J-15, plus 1.000 de pușcași marini.
Președintele Vladimir Putin a propus, duminică, constituirea unei coaliții în Siria pentru combaterea grupării jihadiste Statul Islamic și pentru a-și salva aliatul, președintele Bashar al-Assad. Anunțul lui Putin vine în ajunul întâlnirii decisive, la New York, cu omologul său american, Barack Obama.
Rusia este într-o ofensivă diplomatică și militară în dosarul sirian, o strategie pe care liderul de la Kremlin o va explica, luni, în fața Adunării Generale a ONU.
Aceste inițiative rusești în Orientul Mijlociu îngrijorează SUA, care se simt din ce în ce mai mult puse în fața faptului împlinit de către Moscova.
Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, președintele Putin a anunțat că el caută să formeze „cu țările din regiune un fel de cadru de coordonare” a luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Siria și Irak. „Am avea astfel o platformă comună de acțiune colectivă împotriva terorismului”, a spus el. Putin a precizat că i-a informat personal pe suveranii saudit și iordanian, precum și SUA, cu privire la propunerile sale.
Un alt aliat al Damascului, președintele iranian Hassan Rohani, s-a declarat pregătit să discute cu Rusia, SUA și țările europene despre „un plan de acțiune pentru a-i alunga pe teroriști” din Siria.
Washingtonul și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc de un an o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria. Parisul a întreprins primele atacuri în Siria, după o serie de zboruri de recunoaștere.
La rândul său, Rusia și-a sporit semnificativ prezența militară în nord-vestul Siriei, desfășurând trupe și avioane în unul din fiefurile regimului și, de asemenea, și-a crescut livrările de arme către regimul sirian.
Emanuel Stan