4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:13
No menu items!

O substanță chimică ce se găsește în zeci de articole de uz casnic poate dubla riscul de avort spontan și crește riscul de infertilitate la bărbați

spot_img

conserveO substanță chimică ce se găsește în alimentele conservate, în recipientele de plastic și chiar în cecurile eliberate la magazin ar putea dubla riscul de avort spontan și ar putea fi periculoasă și pentru bărbați, notează e-sanatate.md.

Un studiu elaborat recent de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California demonstrează că substanța chimică afectează fertilitatea.

Oamenii de știință au constatat că femeile gravide, cu un nivel ridicat de bisfenol A în sânge au un risc cu 80 la sută mai mare să sufere un avort spontan. Ei au verificat nivelul de substanțe chimice din produsele din plastic, inclusiv sticle în care se păstrează apa, ochelari de soare și ambalaje de la CD-uri, scrie Daily Mail.

„Până vor fi realizate studii suplimentare femeile care au suferit deja avorturi spontane inexplicabile ar trebui să evite expunerea la bisfenol A și trebuie să depună eforturi pentru a elimina acest potențial factor de risc. Cu siguranță, este imposibil să te ții departe de absolut orice produs, însă trebuie să evitați cel puțin încălzirea alimentelor în plastic”, precizează Ruth Lathie, una din cercetătoarele participante la studiu. Ea precizează că și cecurile ale căror cerneală conțin bisfenol A ar trebui evitate în timpul gravidității.

Fie că au intrat sau nu în contact cu produse care conțin cantități ridicate de bisfenol datele statistice din Marea Britanie arată că o femeie din trei va suferi în timpul vieții un avort spontan.

Studiul a reușit deja să creeze controverse. Un purtător de cuvânt de la Asociația „Avortul spontan” a declarat că studiul nu a fost reprezentativ pentru a fi trase concluzii ferme și a avertizat că rezultatele acestora provoacă îngrijorări în plus pentru femeile gravide, cărora deja li s-a spus că ar trebui să evite o serie de produse, cum ar fi cofeina ,alcoolul ,tutunul, ouăle crude și chiar pateurile.

În același timp, în cadrul unui alt studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate al Copilului și Dezvoltare Umană al Guvernului SUA, au fost monitorizate datele a 501 cupluri care au încercat să conceapă un copil în perioada 2005 și 2009.

Ei au analizat toate probele de urină, unde a fost măsurat nivelul de bisfenol și ftalați – un alt grup de substanțe chimice folosite în materiale plastice și le-au monitorizat timp de un an și jumătate, până unele cupluri au reușit să conceapă un copil. Atunci cercetătorii au descoperit că nivelul ridicat de ftalați afectează fertilitatea bărbaților, și nicidecum pe femei. Cuplurile în care partenerul de sex masculin avea nivelul de substanțe chimice mai ridicat de 20 la sută șansele de a concepe un copil scădeau pe un termen de un an.

Potrivit Daily Mail constatările din cele două studii vor deveni un material probatoriu în plus pentru Organizația Mondială a Sănătății care ar avea drept scop interzicerea ftalaților și bisfenolului A, și pe motiv că ar să provoace cancerul de sân, leucemie, astm și malformații congenitale.

 R.M.