2.2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024 - 2:14
No menu items!

O nouă ședință de Coaliție, pentru ordonanța austerității. Care e ultima variantă discutată

spot_img

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit din nou, sâmbătă, la Guvern, pentru a discuta măsurile fiscale din celebra ordonanță „trenuleț”.  Proiectul prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor statului în anul 2025, care pornesc de la înghețarea salariilor bugetarilor, a burselor pentru studenți sau indemnizațiilor pentru veterani sau revoluționari până la blocarea angajărilor la stat și reducerea subvenției pentru partidele politice.

Ultima formă a ordonanței „trenuleț”, cum este cunoscută ordonanța pentru măsurile bugetare adoptată la finalul fiecărui an, a fost publicată, vineri, de către sindicatul „Solidaritatea Sanitară”. Forma primită de la Guvern prevede înghețarea salariilor din sectorul public în 2025 la nivelul din decembrie 2024, aceeași prevedere aplicându-se și indemnizațiilor demnitarilor și aleșilor locali.

Este înghețat și nivelul sporurilor, iar munca suplimentară va fi compensată doar prin timp liber, fără să mai existe posibilitatea plății pentru orele efectuate în plus.

Tichetele de vacanță nu vor mai fi acordate în 2025, singurele tichete de valoare care se vor plăti anul viitor fiind cele de creșă. Instituțiile care se finanțează din surse proprii nu vor mai putea acorda acorda angajaților premii sau bonusuri.

„Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu beneficiză de decontarea serviciilor turistice”, este o altă prevedere a proiectului de ordonanță. Pentru aceeași categorie de personal este înghețat și nivelul compensației pentru chirie.

Situațiile în care statul va mai putea face angajări

O altă prevedere majoră a ordonanței prevede blocarea angajărilor în instituțiile publice, cu excepția concursurilor pentru posturile unice vacante. În situații excepționale, va fi permisă angajarea pentru 15% dintre posturile care se vacantează după intrarea în vigoare a ordonanței, însă de la derogare sunt excluse posturile de conducere. De asemenea, viitoarele angajări nu trebuie să ducă la creșterea fondurilor pentru salarii din instituțiile respective. Ajutoarele sau indemnizațiile pentru ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă nu se mai acordă în anul 2025.

Este plafonat la nivelul lunii decembrie 2024 și cuantumul unor indemnizații acordate de către statul române pentru veterani și văduvele de război, foștii deținuți politici, revoluționarii din 1989 ș.a., același lucru urmândă se aplice și pentru rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit.

O altă decizie vizează reducerea subvenției pentru partidele politice la cel puţin 0,005% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut. În momentul de față, suma este de cel puţin 0,01% şi de la cel mult 0,04% din PIB. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și foștilor parlamentari, nu vor fi indexate în anul 2025 cu rata medie a inflației. De asemenea, Guvernul intenționează să reducă de la 75% la 65% din salariu suma primită de angajați pe durata concediului medical.

Principalele măsuri prevăzute în Ordonanța discutată în Coaliție

-scade indemnizația de concediu medical de la 75% la 65%

-cu 25% mai puține instituții subordonate

-nu se acorda vouchere de vacanță

-îngheață salariile bugetarilor

-bugetarii nu mai primesc bonusuri, prime

-orelele suplimentare nu se mai plătesc

-se îngheață angajările la stat

-îngheță pensiile în sistemul public

-îngheață pensiile speciale

-îngheață pensiile parlamentarilor

-tichete pentru nou-născuți doar din fonduri UE

-profesorii nu mai primesc prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023

-se îngheață indemnizațiile veteranilor, revoluționarilor și persoanelor persecutate din motive politice

-se interzice acordarea de sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate care nu poate fi decontat integral din fonduri europene nerambursabile.

-scad reducerile la transportul în comun și metrou pentru studenți de la 90% la 50%

-scumpiri cu rata inflației pentru serviciile publice

                                                                                                     Adina Bucur