4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:29
No menu items!

O nouă provocare a FIDESZ la adresa României, din Parlamentul de la Budapesta

spot_img

János Lázár, șeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, a omagiat Edictul de la Turda, emis de către Dieta Transilvaniei în anul 1568, afirmând că liderii din acele vremuri au arătat ”toleranță creștină”, potrivit unei relatări a agenției MTI. ”Toleranța pentru alte culturi și religii poate merge doar până acolo unde nu ne pune în pericol identitatea noastră, cultura și modul de viață. Toleranța nelimitată este similară unei supuneri, unei eutanasii pasive, unei sinucideri colective”, a spus Lázár, potrivit sursei citate.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință organizată de Parlamentul de la Budapesta, pentru marcarea a 450 de ani de la acest eveniment.

Principalul scop al acestor declarații este întreținerea războiului ideologic între partidul populist FIDESZ, aflat la putere în Ungaria, și statele vest-europene, pe tema migrației și valorilor culturale. Contextul însă este extrem de jignitor pentru România, pentru că Edictul de la Turda a fost unul dintre actele oficiale ale nobilimii maghiare prin care românii din Transilvania au fost aduși la statutul de națiune de rangul al doilea, fără drepturi civile.

Ideea de toleranță din Edictul de la Turda provine din faptul că a adus înțelegere între catolici, luterani, calviniști și unitarieni, pentru a se evita războaiele religioase care afectau Europa în acea perioadă. Acestea sunt confesiunile celor trei națiuni etnice – unguri, secui și sași, care dominau politic și economic viața Transilvaniei, pe baza unei înțelegeri explicite, care a lăsat românii fără drepturi politice sau confesionale timp de cinci secole.

T.S.